Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Princ William otvorene o temných dňoch plných žiaľu!
Zdielať na

Princ William otvorene o temných dňoch plných žiaľu!

Archívna reportáž

Aj keď sa môže zdať život britských princov Williama a Harryho vznešený a plný výhod, obaja mladí muži si už detstva nesú na pleciach ťažké bremeno z problematického manželstva ich rodičov, no najmä zo smrti ich milovanej mamy. Nedávno otvoril Pandorinu skrinku mladší z dvojice bratov, keď priznal, že má od detstva problémy s psychikou a dnes navštevuje špeciálne psychologické sedenia. Pred niekoľkými dňami si smutnú udalosť spred takmer 24 rokov pripomenul aj straší z bratov pri príležitosti jeho návštevy Škótska.

Princ William vo svojom prejave pri otváracom ceremoniále Valného zhromaždenia škótskej cirkvi okrem iného  porozprával aj o svojich "temných dňoch plných smútku", keď mu zomrela mama. Ako 15-ročný chlapec sa dozvedel hroznú správu práve v čase, keď sa nachádzal v kráľovskom sídle v škótskom Balmorale. William sa podľa informácii denníka The Sun tiež zveril, ako sa vyrovnáva s informáciou o tom, že britský reportér Martin Bashir, strojca škandalózneho rozhovoru s princeznou Dianou z roku 1995, oklamal jeho mamu za účelom získania si jej dôvery.

Písal sa rok 1997, keď sa v posledný augustový deň dozvedel vtedy iba 15-ročný chlapec najhoršiu správu - jeho milovaná mama sa stala účastníčkou dopravnej nehody, ktorú, žiaľ, neprežila. Tragédia, okolo ktorej sa vynára až dodnes množstvo otáznikov, navždy poznačila život dvoch malých chlapcov a celej kráľovskej rodiny. William sa vtedy nachádzal práve v Škótsku, napriek tomu sa teraz nechal počuť, že Škótsko miluje, keďže práve na univerzite v St. Andrews pred 20 rokmi stretol aj svoju terajšiu manželku, vojvodkyňu Kate Middleton. 

Princezná Diana mala so svojimi synmi veľmi blízky vzťah, naviazaný bol na ňu najmä mladší z chlapcov, princ Harry, ktorý sa dodnes pasuje s traumami z jej tragického skonu:

"Škótsko je zdrojom mojich najšťastnejších spomienok. Ale aj tých najsmutnejších. Bol som v Balmorale, keď mi oznámili, že moja matka zomrela. Bol som v obrovskom šoku, vtedy som našiel útočisko na bohoslužbe v kostolíku Crathie Kirk, ktorá sa konala v to osudné ráno. A v temných dňoch žiaľu som našiel pokoj a útechu v škótskej prírode," spomínal so smútkom na tragické okamihy William.  "Aj vďaka tomu budem navždy cítiť hlboké spojenie so Škótskom. Popri tejto bolestnej spomienke je tu však aj veľká radosť, pretože práve tu, v Škótsku, som pred dvadsiatimi rokmi prvýkrát stretol Catherine. Netreba azda dodávať, že mesto, v ktorom sa zoznámite so svojou budúcou manželkou, má vo vašom srdci veľmi špeciálne miesto," odľahčil smutný príbeh princ, ktorý dodal, že celá kráľovská rodina miluje Škótsko a navštevoval ho pravidelne už ako malý chlapec.

Pri príležitosti návštevy Škótska si princ na sociálnej sieti zaspomínal na časy, keď na univerzite v St. Andrews stretol svoju terajšiu manželku Kate:

​Aj jeho stará mama, kráľovná Alžbeta II., ako aj jeho otec Charles, si krásy škótskej prírody užívali každú voľnú chvíľku, ktorú v nej mohli stráviť. "Keďže sa všetci spamätávame z dlhého obdobia neistoty a zmätku, som vďačný za príležitosť, ktorú som tento týždeň dostal, aby som mohol s pokorou a pochopením počúvať mnohých ľudí tu v Škótsku," uzavrel diplomaticky princ svoj prejav. Možno aj vďaka protichodným emóciám a spomienkam, ktoré v ňom krásna krajina vyvoláva, sa neskôr počas dňa William cítil spokojne. O tom svedčil aj jeho široký úsmev pri pohári pivka, ktoré si doprial pri sledovaní finále Škótskeho pohára vo futbale.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie