Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zavaril si už aj v USA? Harry si nedal pozor na jazyk a pohneval si Američanov!
Zdielať na

Zavaril si už aj v USA? Harry si nedal pozor na jazyk a pohneval si Američanov!

Archívna reportáž

Zdalo sa, že si vojvodovia zo Sussexu po odchode z Veľkej Británie, kde má na nich mnoho ľudí veľmi ťažké srdce, našli svoje útočisko v USA. Rýchlo si získali milióny nových fanúšikov svojím srdcervúcim príbehom, ktorý odprezentovali v rozhovore s Oprah Winfrey. V ňom označili svoj život v kráľovskej rodine ako väzenie, v ktorom Američanke odobrali cestovný pas a nemohla odísť ani na nákup či na kávu s kamarátkami. Horšie však obišli členovia kráľovskej rodiny, ktorých rovno označila za rasistov a bezcitných ľudí. Nuž, viac nebolo americkým divákom treba a urobili z páriku takmer hrdinov. Avšak iba donedávna, keďže prostoreký Harry zaťal do živého.

Princ Harry veľmi rýchlo pochopil, ako nečakane rýchlo sa dokáže popularita otočiť, keď sa v podcaste Armchair Expert u komika Daxa Sheparda posťažoval na Ústavu Spojených štátov amerických a navyše ju označil celkom nevhodne za "šialenú". Prvý dodatok, ktorý svojim obsahom zaručuje občanom USA úplnú slobodu slova, je totiž najmä v dnešných dňoch mimoriadne citlivá téma. Nečudo, že by ho mnohí Američania v búrlivých reakciách z krajiny najradšej vyhnali.

V podcaste rozprával princ Harry celkom nevinne obľúbenému americkému komikovi a hercovi Daxovi Shepardovi o jeho novom živote v Los Angeles, keď zrazu celkom nepremyslene "zaútočil" na posvätný dokument všetkých Američanov, ktorý z obrovskej krajiny urobil výkladnú skriňu demokracie a roky sú naň jej obyvatelia patrične hrdí. Nevyberaným slovom totiž počastoval prvý dodatok Ústavy Spojených štátov amerických, ktorý svojím znením občanom USA explicitne garantuje úplnú slobodu slova. V ňom sa uvádza, že "kongres neschváli žiadny zákon ohľadom zavádzania náboženstva, alebo zakazujúci jeho slobodný výkon; taktiež neschváli žiadny zákon obmedzujúci slobodu slova alebo tlače; neschváli ani žiadny zákon obmedzujúci právo ľudí pokojne sa zhromažďovať a právo odovzdávať štátnym orgánom žiadosti o nápravu krívd".

Meghan a Harry si krátko po odvysielaní rozhovoru s Oprah získali milióny amerických fanúšikov. V Británii to s ich popularitou nie je zďaleka také ružové:

​Zdá sa, že Američanov veľmi nahnevalo, že sa britský princ, utekajúci od svojej rodiny v Británii, v ktorej podľa jeho vlastných slov žil život ako v zoologickej záhrade, veľmi neohrabane vyjadril na adresu dôležitého dokumentu. "Mám toho toľko, čo by som chcel povedať o Prvom dodatku, keďže mu iba trochu rozumiem, ale je to šialenstvo. Nechcem sa však do tejto náročnej témy púšťať, keďže som tu iba veľmi krátko," vyslovil osudové slová v podcaste, ktorými napriek zmierlivejšiemu tónu v závere vety poriadne naštartoval množstvo obyvateľov Ameriky. "Ak má problémom s našou Ústavou, tak nech sa vráti naspäť do Británie," napísal jeden z nich. Ďalší však pritvrdil a odkázal princovi, aby "šiel z Ameriky do pekla".

Kým pozornosť britských médií nebola vojvodom zo Sussexu veľmi po chuti, pozornosť a najmä ovácie od amerických divákov si náramne užívajú. Pozvanie prijal princ Harry aj do podcastu Daxa Sheparda, avšak nevyhol sa menšiemu faux pas:

Keďže si politicky zjavne neohrabaný princ dovolil stúpiť na veľmi citlivé miesto tejto svetovej veľmoci, komentárov sa nezdržali ani niektorí americkí či britskí politici. "Práve som sa rozhodol zdvojnásobiť veľkosť mojej párty na Deň nezávislosti," napísal v reakcii na Harryho slová kongresman Dan Crenshaw za štát Texas na Twitteri. Kontroverzný britský politik Nigel Farrage, známy aj ako jeden z hlavných iniciátorov Brexitu, sa na adresu princa Harry vyjadril s jemu typickým sarkazmom a dešpektom. "Počuť princa Harryho ako odsudzuje Prvý dodatok Spojených štátov amerických dokazuje, ako veľmi už stratil niť. O chvíľu bude nežiadúci na oboch brehoch rybníka," nechal sa počuť kontroverrný Brit. Mnohí si myslia, že by mal princ Harry aspoň časť zarobených dolárov venovať na mediálneho experta, ktorý by mu poradil čo vypustiť do éteru bez toho, aby si pohneval polovicu zemegule.

Zdielať na

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie