Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kráľovná spravila veľké gesto, aby uchránila Harryho od hanby!
Zdielať na

Kráľovná spravila veľké gesto, aby uchránila Harryho od hanby!

Archívna reportáž

Kráľovná sa rozhodla urobiť gesto v prospech jej mladšieho vnuka, princa Harryho, aby ho ušetrila od nepríjemných pocitov počas pohrebného obradu jeho starého otca, princa Philipa. Vojvoda zo Sussexu totiž pred mesiacom prišiel nedobrovoľne o vojenské hodnosti, o ktoré sa zaslúžil počas 10 rokov služby v kráľovskej armáde. Ak by sa tak nestalo, mohol sa na smútočnom obrade spolu s bratom odieť do uniformy, čo by aspoň na oko zakrylo rozdiel, ktorý stratou titulov medzi bratmi nastal. Ani tituly vojvodu a princa, ktoré mu ešte stále prináležia, ho totiž v pomyselnom rebríčku členov kráľovskej rodiny neposúvajú do najužšieho okruhu monarchov.

Kráľovná Alžbeta II. rozhodla, že sa nikto z účastníkov poslednej rozlúčky s princom Philipom, naplánovanej na 17. apríla, nesmie obliecť do vojenskej rovnošaty. Princovi Harrymu už ani neprináleží, a práve preto ho chcela podľa informácii denníka The Sun jeho stará matka ušetriť nepríjemných pocitov a zahanbenia, keď by bol ako ako päsť na oko v civilnom oblečení medzi rodinnými príslušníkmi v uniformách.

Od príchodu princa Harryho do Londýna kvôli pohrebu starého otca sa pozornosť sústredila najmä na pošramotené vzťahy medzi ním a jeho bratom a tiež na to, ako bude jeho účasť na pohrebe vyzerať po tom, čo prišiel o kráľovské tituly a vojenské hodnosti. Práve nezhody nepekne poznačili túto smutnú udalosť a namiesto toho, aby sa verejnosť venovala odkazu a pamiatke vojvodu z Edinburgu, riešila sa urazená Meghan, rozhádaní princovia či to, čo si na seba na smútočný obrad oblečú. A nešlo vraj len o bratov Harryho a Williama, nadšení totiž neboli ani predstavitelia kráľovského námorníctva, keď sa špekulovalo o tom, že si uniformu oblečie aj princ Andrew, syn zosnulého vojvodu.

Princ Harry bol na uniformu a hodnosti, ktoré získal v službách armády vždy mimoriadne pyšný, o všetko však prišiel rozhodnutím odísť zo služieb kráľovskej rodiny a žiť život celebrity po boku manželky Meghan v USA:

​Ten bol totiž v posledných rokoch namočený do obrovského škandálu s pedofilnými výletmi s Jeffreym Epsteinom, ktorých sa mal zúčastňovať. Kráľovská rodina tento prešľap všemožne zametá pod koberec a mlčí, avšak nečudo, že kráľovské námorníctvo s ním nechce mať už nič spoločné. Kráľovná však všetky špekulácie uťala a rozhodla, že sa na obrade neukáže žiaden člen rodiny vo vojenskej uniforme. Navrhla, aby každý člen rodiny prišiel v klasickom obleku s kravatou."Je to najlepšie riešenie pre všetkých," vyjadril sa zdroj z vojenského prostredia.

Na oficiálnych profiloch členov kráľovskej rodiny pribúdali ostatné dni krásne fotky zosnulého princa s rodinou:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Zároveň tým urobila ústretový krok najmä voči princovi Harrymu, pre ktorého bola služba v armáde srdcovou záležitosťou. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že ho skutočnosť, že prišiel spolu s titulmi aj o vojenské hodnosti veľmi sklamala, a tak by ho mohli príbuzní odetí v uniforme, v ktorej si on odslúžil azda najviac, celkom zarmútiť. Na tradičnom smútočnom odeve všetkých zúčastnených pribudne aj ďalšia "novinka", ktorá však smutne odráža dobu, v ktorej sa ľudstvo ocitlo. Tváre smútiacich hostí bude povinne zakrývať ochranná maska v podobe respirátora či rúška, a to vrátane samotnej trúchliacej vdovy, kráľovnej Alžbety II.

Súvisiace články

Najčítanejšie