Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Komplikácie okolo účasti Harryho na pohrebe princa Philipa! Ako sa k tomu postaví kráľovná?
Zdielať na

Komplikácie okolo účasti Harryho na pohrebe princa Philipa! Ako sa k tomu postaví kráľovná?

Archívna reportáž

Smutná udalosť, ktorá postihla britskú kráľovskú rodinu cez víkend vyvrcholí pohrebom jedného z jej najvýraznejších členov. Aj pohreb princa Phillipa sa bude niesť v duchu kráľovských tradícií, aj keď bude kvôli pandemickým reštrikciám výrazne pozmenený. Zúčastniť sa môže len tridsať najbližších členov a pozvaných hostí, a svojej účasti sa v prospech rodiny dokonca vzdal aj britský premiér Boris Johnson. V Londýne sa nachádza už aj princ Harry, a práve jeho účasť na obrade je momentálne v centre pozornosti.

Ako prináša denník The Sun, obrad a poradie smútiacich by mohlo byť ovplyvnené Harryho nedávnym zbavením kráľovsk titulov, vrátane oslovenia Jeho kráľovská výsosť. Vojvodu zo Sussexu by to tak mohlo v poradovníku odtrhnúť od najbližšej rodiny, ktorá tituly má, a tak je na kráľovnej, či pri tejto príležitosti dovolí Harrymu titul "HRH" (His Royal Highness) opäť použiť.

Azda nikto v čase Megxitu a zrieknutia sa kráľovských titulov zo strany vojvodov zo Sussexu nemyslel na to, že iba o niečo vyše roka to bude predstavovať problém pri pohrebe milovaného člena rodiny, otca, starého otca a predovšetkým manžela hlavy britskej monarchie, kráľovnej Alžbety II. Ani dnes to určite nie je práve príjemná záležitosť pre kráľovnú, na ktorej je teraz rozhodnutie, či mu tituly pridelí, alebo urobí výnimku. Meghan a Harry pritom dostali rok na rozmyslenie, či sa predsa len nerozhodnú ostať pracujúcimi členmi kráľovskej rodiny. Zmena však nenastala a vo februári 2021 definitívne prišli o svoje kráľovské tituly a Harry prišiel aj o svoje vojenské hodnosti, ktoré získal počas desiatich rokov služby v britskej kráľovskej armáde.

Princa Philipa si budú mnohí pamätať ako človeka s brilantným, no miestami celkom ostrým zmyslom pre humor. Pozrite si niekoľko jeho najvtipnejších momentov vo videu dole:

Technicky je totiž Harry už "iba" vojvoda zo Susssexu, aj keď je stále šiesty v poradí na trón a ostal naďalej princom, avšak chýbajúci titul "HRH", teda jeho kráľovskej výsosti, ho môže posunúť na vzdialenejšie miesta v obradnom poriadku, ďalej od svojho brata Williama a otca Charlesa. Špekuluje sa tiež o tom, aké oblečenie zvolia obaja bratia, keďže je bežné, že si na podobné príležitosti obliekajú vojenské unifromy ozdobené ich najvyššie dosiahnutými hodnosťami. Aj princ William je držiteľom niekoľkých vojenských titulov, a neraz sa v uniforme pri oficiálnych ceremóniách ukázal. Jeho brat Harry si však kvôli spomínaným dôvodom uniformu už viac obliecť nemôže, a expert si preto myslí, že sa tentokrát uniformám vyhnú obaja.

"Je to veľmi citlivá téma. Čokoľvek, čo by bratov takto rozlíšilo, by mohlo priveľmi biť do očí, a tak sa tomu asi vyhnú. Nikto si neželá akékoľvek nezhody, a preto by bolo najlepšie, ak by mal obrad hladký priebeh. Harry a William sa oblečú rovnako," myslí si expert na kráľovskú rodinu Fitzwilliams, ktorí jedným dychom dodáva, že pohreb by nemal byť poznačený podobnými banalitami, ale mal by sa sústrediť na osobu princa Philipa. "Môj názor je, že urobia všetko preto, aby sa pozornosť sústredila na tento dôležitý deň a na zásluhy a nezabudnuteľné úspechy niekoho s nadľudskou energiou, kto toho urobil tak veľa pre kráľovnú," uzavrel expert. Isté je, že Harry prišiel do Veľkej Británie sám, bez sprievodu svojej tehotnej manželky, ktorej lekár náročný let vzhľadom na jej stav, necelé dva mesiace pred pôrodom, neodporúčal. Práve skutočnosť, že ostane pár dní sám so svojou rodinou dáva mnohým nádeje, že sa započne aj cesta k zmiereniu, alebo aspoň zlepšeniu vzťahov princa Charlesa a jeho dvoch synov.

Súvisiace články

Najčítanejšie