Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Manžel Alžbety II. bojuje s vážnou infekciou! Jeho syn, princ Charles, odchádzal z nemocnice v slzách!
Zdielať na

Manžel Alžbety II. bojuje s vážnou infekciou! Jeho syn, princ Charles, odchádzal z nemocnice v slzách!

Archívna reportáž

Už je to celý týždeň odkedy sa verejnosť dozvedela o náhlej hospitalizácií manžela britskej kráľovnej Alžbety II., no správy o jeho zotavení sa stále nepotvrdili. Aj keď spočiatku zdroj z kráľovskej rodiny tvrdil, že je v "dobrej nálade" a po pár dňoch preventívnej prehliadky bude z nemocnice prepustený, nestalo sa tak. Zdravotný stav princa Philipa, ktorý by sa mal tento rok dožiť neuveriteľných sto rokov, tak celkom pochopiteľne vyvoláva v Británii znepokojenie.

Podľa informácií portálu Daily Mail je princ Philip ešte stále v súkromnej londýnskej nemocnici, o čom svedčí aj návšteva jeho syna, princa Charlesa. Avšak paparazzi fotky, ktoré zachytili výraz jeho tváre po návšteve otca v nemocnici podľa mnohých neveští nič dobré. Navyše, tak dlho, teda zatiaľ osem dní, princ Philip v nemocnici vyše desať rokov nebol.

Do londýnskej nemocnice sa za svojím otcom vybral následník trónu, princ Charles (72), po štyroch dňoch od jeho hospitalizácie. Vyrazil tam s osobným šoférom zo svojej rezidencie Highgrove v Gloucestershire na juhozápade Anglicka, ktorú počas pandémie obýva so svojou manželkou Camilou. Zdržal sa pri ňom zhruba polhodiny a po odchode z nemocnice nasadol opäť rýchlo do auta. Fotografi čakajúci pred nemocnicou však stihli nafotiť jeho tvár zakrytú rúškom. V jeho smutných očiach sa mu na fotografii leskli slzy. Charles bol zatiaľ jediným členom kráľovskej rodiny, ktorý princa Philipa navštívil.   

Princ Philip sa pred niekoľkými rokmi stiahol z verejného života a pobral sa na zaslúžený oddych na dôchodku: 

​Princ Philip žije so svojou manželkou, kráľovnou Alžbetou II., v izolácii kvôli covidu na hrade Windsor, neďaleko Londýna. V januári obaja dostali prvú dávku vakcíny na prevenciu ochorenia vírusom SARS-CoV-2 a teraz ich čaká druhá. V takomto stave ju ale zrejme Philip nedostane, kráľovná sa ale zatiaľ oficiálne nevyjadrila. Podobne bol vojvoda z Edinburghu hospitalizovaný z preventívnych dôvodov na základe odporúčania jeho lekára aj v decembri roku 2019. V jeho veku je to aj pochopiteľné.

​Trošku pozitívnych emócií vlial ľuďom v pondelok princ William, ktorý oznámil, že jeho starý otec "je ok a starajú sa o neho". Podľa najnovších správ ale bojuje s bližšie nešpecifikovanou infekciou, čas nutný na vyliečenie si nikto netrúfa odhadnúť. Celá Británia a priaznivci kráľovskej rodiny po celom svete si istotne prajú, aby sa princ Philip uzdravil a oslávil s Alžbetou II. jej 95. narodeniny, ktorých oficiálna oslava pod názvom Trooping the Colour sa má uskutočniť 12. júna. Dva dni predtým by  mal on sám dovŕšiť sto rokov od narodenia.

V novembri uplynulo 73 rokov od jeho sobáša s Alžbetou II. Narodili sa im 4 deti, najstarší syn Charles by sa mal stať budúcim panovníkom. V popularite medzi Britmi ho však predbieha syn William. Spolu s manželkou Kate sa v poslednej dobe veľmi angažuje aj v podporovaní zdravotníkov pri ich obetavej práci počas pandémie. Počas včerajšej návštevy vakcinačného centra vo východnom Anglicku sa vyjadril k stavu starého otca.  "Áno, je v poriadku, dohliadajú na neho," odpovedal síce stručne, no priaznivcov princa Philipa určite poteší aj takáto správa, ktorá dáva nádej na jeho úplné zotavenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie