Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Víťazstvo Harryho! Dočkal sa ospravedlnenia, hoci nie celkom podľa predstáv
Zdielať na

Víťazstvo Harryho! Dočkal sa ospravedlnenia, hoci nie celkom podľa predstáv

Archívna reportáž

Britský princ a jeho manželka vedú s médiami vojnu azda už odo dňa zverejnenia ich vzťahu. Avšak výraznejšie sa vzťahy páru a bulvárnych plátkov zhoršili v máji 2018, teda tesne pred ich veľkolepou svadbou. Obaja vojvodovia zo Sussexu vedú súbežne niekoľko súdnych sporov s rôznymi denníkmi. Meghan je v samostatnom spore so spoločnosťou Associated Newspapers za ohováranie, narušenie súkromia a autorských práv po tom, čo ich denník Mail on Sunday zverejnil listy, ktoré poslala svojmu otcovi pred svadbou. Avšak Harrymu sa nedávno dostalo aspoň čiastočného zadosťučinenia, keď sa mu rovnaká spoločnosť ospravedlnila a prinala, že o ňom písala nepravdy.

Ako prináša portál The Guardian, princ Harry sa konečne dočkal ospravedlnenia po tom, ako zažaloval spoločnosť Associated Newspapers za dva články uverejnené v októbri 2020. V nich totiž tvrdili, že sa Harry vzdal svojho pôsobenia u kráľovských "mariňákov" a nebol s útvarom v žiadnom kontakte od posledného pôsobenia v marci 2020. So znením ospravedlnenia však stále nie je úplne stotožnená jeho právna zástupkyňa.

Denníky The Mail Online a Mail on Sunday dokonca v článkoch citovali dobre informovaný zdroj z okolia kráľovskej rodiny, no zdá sa, že zavádzali. Nedávno totiž spor ako tak urovnali a princ Harry dosiahol ospravedlnenie od spoločnosti Associated Newspapers. Avšak ani Harrymu, ani jeho právnej zástupkyni Jenny Afia, sa nezdá ospravedlnenie dostatočné a myslia si, že v ich vyhlásení „použili slová, ktoré výrazne podceňovali závažnosť ich pôvodného obvinenia vznesené proti princovi Harrymu" a taktiež  "výslovne nepriznali, že tieto ich obvinenia boli nepravdivé “.

Služba kráľovskej armáde je Harryho srdcovou záležitosťou, preto nečudo, že sa ho obvinenia novinárov veľmi dotkli:

​Spoločnosť uverejnila oficiálne ospravedlnenie ešte 27. decembra 2020 v tlačenej aj online verzii novín. V ňom uviedli, že vojvoda bol v kontakte s kráľovskými námorníkmi a taktiež poskytol dar nadácii spravujúcej vojvodove hry s názvom Invictus Games, čo je multišportové podujatie, na ktorom sa zúčastňujú britskí vojenskí veteráni či zamestnanci trpiaci následkami vojenských zranení. Napriek tomu, že Harry ospravedlnenie prijal a obe strany sa na urovnaní sporu dohodli, právna zástupkyňa Jenny Aifa stojí za svojím a tvrdí, že Harry sa rozhodol podporiť Invictus Games z vysúdenej čiastky a nie ako to prezentuje Associated Newspapers vo svojom vyhlásení. Bolo to pre neho vraj zadosťučinením, „aby mal pocit, že z tejto situácie vyšlo niečo dobré“.

Harry je patrónom Invictus Games, charitatívneho športového podujatie organizovaného pre veteránov a zranených vo vojenských misiách Veľkej Británie:

Napriek výhradám právnej zástupkyne však hovorca vojvodov zo Sussexu v pondelkovom vyhlásení urobil za týmto konkrétnym sporom definitívnu bodku. "The Mail on Sunday a Mail Online sa na verejnom pojednávaní priznali, že presadzovali úplne nepravdivý a ohováračský príbeh. Zároveň sa ospravedlnili za spochybňovanie záväzku vojvodu zo Sussexu, ktorý má voči kráľovským námorníkom a britským ozbrojeným silám".

V nemalom množstve sporov, ktoré pár vedie s novinármi je to aspoň malé víťazstvo. O toľkom šťastí nemôže hovoriť Meghan, ktorá svoj súd s rovnakou spoločnosťou v septembri 2020, ako aj v jeho poslednom kole, naopak, prehrala. Zdá sa, že vytúžený pokoj a urovnanie vzťahov s médiami ešte páru vojvodov zo Sussexu nejaký čas potrvá.

Súvisiace články

Najčítanejšie