Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Veľká udalosť v kráľovskej rodine! Harry sa chystá prísť, Meghan ale zrejme nechá doma!
Zdielať na

Veľká udalosť v kráľovskej rodine! Harry sa chystá prísť, Meghan ale zrejme nechá doma!

Archívna reportáž

Začiatkom januára dostal pár vojvodov zo Sussexu oficiálnu pozvánku na pripravovanú oslavu 95. narodenín britskej kráľovnej Alžbety II. Harry a Meghan však údajne ešte nevedia s istotou povedať, či sa tejto ceremónie zúčastnia. Niežeby im nepadlo trochu pozitívneho PR vhod, avšak brzdiť ich možno budú ešte aj v júni reštrikcie vlády v súvislosti s pandémiou covid-19. Tie platia rovnako prísne v Spojených štátoch amerických, aj v Harryho rodnej Veľkej Británii.

Oslava narodenín kráľovnej Alžbety II. sa uskutoční 12. júna 2021 počas tradičného ceremoniálu s názvom Trooping the Colour. Buckingamský palác nezabudol ani na „odídencov“ v USA a aj oni obdržali pozvánky na túto výnimočnú udalosť. Avšak podľa informácii portálu The Sunday Times je viac než možné, že sa na oslavu do Británie dostaví iba princ Harry bez manželky Meghan a synčeka Archieho.

​​Nie je to jediná oslava, ktorá sa má uskutočniť v britskej kráľovskej rodine. Neskutočných 100 rokov by mal osláviť manžel britskej kráľovnej, princ Philip, vojvoda z Edinburghu, narodený 10. júna 1921. A do tretice by sa malo v júli v Kensingtonských záhradách konať slávnostné odhalenie sochy princeznej Diany, matky princov Williama a Harryho. Túto sochu vraj objednali a navrhli aj jej umiestnenie obaja bratia spolu k 60. výročiu od narodenia ich už zosnulej mamy, ktorá sa rada prechádzala po týchto miestach. Ťažko si predstaviť, že by sa tohto aktu Harry nezúčastnil.

Ceremónia Trooping the Colours má v Británii bohatú tradíciu. Pozrite si zaujímavé momenty z osláv v priebehu rokov:

Minulý rok britská kráľovná svoje narodeniny veľmi neoslavovala. Táto tradičná kráľovská ceremónia sa vlani po 125. rokoch prvýkrát uskutočnila na hrade Windsor, kam sa kráľovná s manželom na jar uchýlila pred hrozbou koronavírusu. Tradične vystupuje počas tejto ceremónie pred zrakmi davu v Londýne až 1700 vojakov a štyri stovky hudobníkov v rámci Horse Guards Parade. Vo Windsore sa ale sprievodu zúčastnilo menej ako sto waleských gárd, išlo teda skutočne len o symbolickú pripomienku. 

V roku 2020 sa tradičná ceremónia prvýkrát od roku 1955 nekonala za účasti divákov. Kráľovská rodina však sprostredkovala divákom zážitok aspoň prostredníctvom televízneho vysielania:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Pokiaľ sa tento rok bude konať sprievod vojakov na oslavu jubilantky opäť v Londýne, kráľovná by ho mala podľa tradície sledovať spolu s najbližšími členmi rodiny z balkóna Buckinghamského paláca, jej oficiálneho kráľovského sídla. A tu by podľa mienky niektorých mohol nastať veľký problém, keby tam stál aj pár vojvodov zo Sussexu. Oprávnene totiž predpokladajú, že všetka pozornosť verejnosti sa bude sústrediť na tento škandálmi poznamenaný pár rebelov.  Príchod Meghan do Británie by iste vyvolal senzáciu aj v médiách. „Je to síce osobné rozhodnutie páru, ale rozhodne by to verejným predstaviteľom pomohlo, aby sa im podarilo zvládnuť  túto veľmi ošemetnú situáciu,“  oznámil zdroj pre spomínaný portál. Na to, ako všetko na koniec dopadne, si musí verejnosť počkať do júna.  

Súvisiace články

Najčítanejšie