Jasno
33°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Smutný koniec! Lídra slávnej kapely pripravili o svojprávnosť!
Zdielať na

Smutný koniec! Lídra slávnej kapely pripravili o svojprávnosť!

Spoza oceánu prišla trpká správa, že sudca v Los Angeles rozhodol o zbavení svojprávnosti Briana Wilsona (81), jedného zo zakladateľov The Beach Boys a autora mnohých z ich hitov. Oficiálne bude pod zákonnou ochranou jeho manažérky LeeAnn Hard a publicistky Jean Sievers z dôvodu "závažnej neurokognitívnej poruchy", laicky povedané demencie. Po januárovom skone jeho manželky Melindy na neho dočasne dozerali jeho dve dcéry.

​Keď sudca Gus T. May z Najvyššieho súdu v Los Angeles oznámil svoj verdikt o zákonnej ochrane Briana Wilsona, spomenul, že s tým súhlasí aj on, píše Deadline. Súd mal tiež zistiť, že "na základe jasných a presvedčivých dôkazov" je pre neho nútená správa "nevyhnutna". Wilsonovi má chýbať schopnosť robiť racionálne rozhodnutia aj v oblasti zdravotnej starostlivosti, pretože má "závažnú neurokognitívnu poruchu a nemá preto schopnosť poskytnúť informovaný lekársky súhlas s liekmi".

Sudca zároveň stanovil, že s jeho siedmimi deťmi budú určení opatrovníci konzultovať dôležité rozhodnutia týkajúce sa zdravotnej starostlivosti o Wilsona a informovať ich o otcovom zdravotnom stave. Splnil tým podmienky jeho dvoch dcér z februára, čím sa má plynulo zabezpečiť aj doterajšia starostlivosť o otcovu domácnosť a nenastanú v nej preto ani žiadne extrémne zmeny. Zostane tam aj jeho dlhoročná gazdiná Gloria Ramos a celý tím, ktorý sa o neho aj domácnosť stará dlhodobo. Brian tak bude môcť v pokoji pokračovať v práci na aktuálnych projektoch a zúčastňovať sa ďalších aktivít v sprievode ochrancov.

Pripomeňte si Briana pri jednom z najväčších hitov kapely:

Wilson mal počas veľkej časti života problémy s duševným zdravím. To, že mohol pokračovať v jeho hudobnej tvorbe a zúčastňovať sa koncertov až do roku 2022, pripisoval svojej nedávno zosnulej manželke. Od polovice 70. rokov a začiatku 80. rokov sa dostal do závislosti od psychológa Eugena Landyho, ktorý získal takmer úplnú kontrolu nad jeho životom. Ako priznal Wilson v roku 2016, "nedovolil mi hovoriť s mojou rodinou po telefóne deväť rokov... Mal nado mnou moc." Od 90. rokov rokov má Landy súdny zákaz kontaktu so spevákom. Ako je ale zjavné, už by to zrejme bolo aj ubytočné.

Najčítanejšie