Jasno
24°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Zomrela hviezda známej kapely! Ich najslávnejšia pieseň patrí medzi mega hity!
Zdielať na

Zomrela hviezda známej kapely! Ich najslávnejšia pieseň patrí medzi mega hity!

Zdroj: pexels.com

Muzikant legendárnej kapely z 80. rokov, Chris Cross, vlastným menom Chris Allen, zomrel 25. marca vo veku 71 rokov, no táto smutná správa sa dostala na verejnosť až teraz. Príčinu smrti zatiaľ nezverejnili. Hudobníkovi vzdal hold jeho bývalý kolega a frontman z kapely Ultravox, Midge Ure, aj jeho fanúšikovia. Skupina sa preslávila svojím prvým prelomovým albumom Ultravox!, jej posledným albumom bol Brilliant z roku 2009, keď sa skupina na veľké nadšenie fanúšikov zišla aj na reunion turné.

​Zosnulý hudobník Chris Allen sa narodil v Londýne 14. júla 1952. Lásku k hudbe v jeho ranej mladosti vzbudili kapely ako Small Faces a okrem iných umelcov aj Desmond Dekker. Popri štúdiu psychológie na vysokej škole začal hrať v skupinách okolo Tottenhamu a neskôr bol súčasťou Stoned Rose s Pete Hughesom a Micom Carrollom. Mal 22 rokov, keď v roku 1974 po boku frontmana Dennisa Leigha a gitaristu Stevieho Shearsa založil skupinu Tiger Lily, z ktorej sa neskôr stala legendárna skupina z 80. rokov Ultravox.

Jej členovia sa inšpirovali najmä kapelami Rolling Stones či Beatles z neskoršej éry a glamovými umelcami ako David Bowie a New York Dolls. Cestu k sláve si skupina začala raziť s albumom Vienna a na vrchol ju vyniesol album Ultravox!. Chris hral na basgitaru a ako spomínal jeho bývalý kolega Midge Ure v emotívnej pocte k nemu, bol ako "lepidlo, ktoré držalo kapelu pohromade". Ure nebol súčasťou pôvodnej kapely, funkciu frontmana prevzal po Johnovi Foxxovi v roku 1979 a priviedol ju k najväčším hitom, ako Vienna, Dancing With Tears, či All Stood Still a Reap the Wild Wind.

Po rozdelení sa skupina dala dokopy v roku 2008, aby nasledujúci rok vydala posledný album Brilliant a vybrala sa na turné. V kondolencii Ure napísal: "Pracovali sme spolu, hrali sme spolu, tvorili hudbu a režírovali videá. Aj po rokoch od seba sa nám podarilo pokračovať tam, kde sme skončili, ako keby tie roky medzitým nikdy neexistovali. Bol si logikou v šialenstve v našich životoch. Bolo skvelé poznať ťa a rásť s tebou. Si milovaný a chýbaš nám, starým priateľom." Poklonu Chrisovi na sociálnej sieti vzdal aj klávesák Billy Currie, ale aj mnohí jeho fanúšikovia.

Najčítanejšie