Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Svet hudby plače, po dvoch rokoch boja podľahla rakovine slávna speváčka!
Zdielať na

Svet hudby plače, po dvoch rokoch boja podľahla rakovine slávna speváčka!

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Hoci v našich končinách azda nie je až taká známa, vo svete hudby znamenala jej tvorba veľa a pre Južnú Ameriku, najmä jej rodnú Brazíliu, je skutočne nenahraditeľnou legendou. Poprocková speváčka a skladateľka Rita Lee, spoluzakladateľka legendárnej skupiny Os Mutantes, zomrela vo veku 75 rokov. Umelkyňa, ktorej v roku 2021 diagnostikovali rakovinu pľúc, skonala v pondelok doma v Sao Paule, oznámila v utorok jej rodina.

​Rita Lee Jones sa narodila 31. decembra 1947 do rodiny, ktorej predkovia boli sčasti prisťahovalci z juhu Spojených štátov a do Brazílie odišli po americkej občianskej vojne. Preslávila sa v 60. rokoch s formáciou Os Mutantes a hnutím Tropicália, ktoré spájalo medzinárodný pop a psychedelický rock s brazílskym zvukom. So zmienenou skupinou vydala v rokoch 1968-1972 päť štúdiových albumov, medzitým rozbehla i priekopnícku sólovú kariéru ako jedna z prvých latinskoamerických rockeriek.

Rita Lee bola v Brazílii známa ako "kráľovná rocku" a ako jedna z vedúcich osobností umeleckého hnutia Tropicália, ktoré počas vojenskej diktatúry v rokoch 1964 - 1985 spôsobilo revolúciu v brazílskej hudbe. Medzi jej najväčšie hity patria "Ovelha Negra" (1975), "Mania de voce" (1979) alebo "Lanca Perfume" (1980). Počas kariéry získala sedem cien Latin Grammy.

Speváčka v rokoch 1970-2012 vydala 21 sólových štúdiových albumov. V 70. rokoch spolupracovala na štyroch úspešných platniach aj so skupinou Tutti Frutti. V roku 1995 bola "predskokankou" britskej skupiny The Rolling Stones na ich vôbec prvom koncerte v Brazílii. V roku 2012, vo veku 64 rokov, ukončila koncertovanie.

Instagram speváčky zaplavili kondolencie, dojímavo vyznieva citát z jej piesne: "Je neskoro, idem. Musím ísť, uvidíme sa zajtra..."

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Rita Lee Jones (@ritalee_oficial)

Rita Lee bola i spisovateľkou; na konte má zhruba desiatku knižných titulov. Jej autobiografia s názvom "Rita Lee: uma autobiografia" sa stala najpredávanejšou knihou literatúry faktu v Brazílii za rok 2017. "Bola jednou z najväčších a najbrilantnejších osobností brazílskej hudby. Svojou tvorbou a životom bojovala proti mačizmu a inšpirovala generácie žien v rocku a umení," napísal na Twitteri brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, pričom vyzdvihol jej "kreativitu a odvahu". Ministerka kultúry Margareth Menezesová v príhovore v brazílskom Senáte, kde vyzvala na uctenie si pamiatky zosnulej speváčky minútou ticha, označila Ritu Lee za "revolučnú ženu".

Najčítanejšie