Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Poriadny trapas! Pre kšefty zneužili Gotta, Ivana to len tak nenechá!
Zdielať na

Poriadny trapas! Pre kšefty zneužili Gotta, Ivana to len tak nenechá!

Archívna reportáž

Pre vdovu po spevákovi Karlovi Gottovi (†80) je zachovanie všetkých práv po ňom v jej rukách veľmi dôležitá záležitosť. Ako sa tento rok konečne rozhodlo v dedičskom konaní, patria Ivane Gottovej (46) a jej dvom dcéram z manželstva s majstrom okrem iného aj všetky práva k jeho umeleckému dielu a tiež k jeho podpisu. Vdova je konateľkou agentúry Karel Gott Agency, cez ktorú jej plynú veľké peniaze tiež z predaja práv na vysielanie dokumentu Karel od Olgy Špátovej. Ďalšie získava z tantiémov za hranie jeho piesní a z predaja jeho autobiografie.

​Nedávno Ivanu Gottovú veľmi rozhorčilo, keď sa k nej dostala informácia, že si nemecké hudobné vydavateľstvo Blasmusikshop dovolilo bez jej súhlasu vydať knihu s notami jeho štyroch piesní pod názvom Erinnerungen, čo v preklade znamená Spomienky. V upútavke k publikácii predávanej za 60 eur vydavateľstvo uviedlo: "Kto by nepoznal titulnú pieseň k televíznemu seriálu Včielka Maja. Lukas Bruckmeyer prearanžoval štyri najväčšie hity Karla Gotta pre dychové kapely." K najväčším hitom Gotta v nemecky hovoriacich krajinách patria Einmal um die ganze Welt, Babicka, Fang das Licht (Zvonky šťastia) a Biene Maja (Včielka Maja). K týmto piesňam sú v knihe uverejnené aj noty. 

Nevôľu u vdovy vyvolala aj neveľmi vydarená ilustrácia portrétu jej zosnulého manžela a jeho čudným podpisom na titulnej obálke knihy. Túto nepríjemnú záležitosť zverila do rúk bývalého manažéra Karla Gotta pre Nemecko. "Správcovia dedičstva už riešia situáciu s hudobným vydavateľstvom. Dúfajme, že sa dohodnú," uviedol vo vyhlásení Wolfgang Kaminski pre denník Ahaonline. Vydavateľstvo Blasmusikshop to bude stáť iste nemalé peniaze. Je naozaj otázne, prečo sa tam na také niečo, ako sú umelecké práva po Zlatom hlase z Prahy, ako Gotta v Nemecku volajú, nemyslelo.

Vypočujte si nemeckú verziu piesne o včielke Maji z roku 1994 v podaní Karla Gotta:

Ako sa zdá, Ivana, ako konateľka Karel Gott Agency a dedička práv po manželovi, neodpustí nikomu ani korunu. Keď nedávno v redakcii eXtra.cz zisťovali a spočítali výšku zárobkov po majstrovi po tom, čo opustil tento svet, vyšli im veľmi zaujímavé čísla. Z predaja autobiografie Moja cesta za šťastím, ktorého prvý náklad v počte 60 000 výtlačkov sa okamžite vypredal, by malo cinknúť vdove viac ako 12 miliónov korún, možno aj raz toľko. Na dokumente Karel od Olgy Špátovej po premietnutí v kinách mohla zarobiť až 29 miliónov korún. Za predaj práv na jeho odvysielanie pre Netflix, Voyo a ČTV mohla získať len v Česku ďalších viac ako tri a pol milióna korún a ďalší milión korún za uvedenie filmu na Netflixe v Nemecku. Nuž ale, každá koruna sa počíta a je to tiež aj výstraha pre ostatných, ktorí by chceli nebodaj na Karlovi zarábať bez vedomia Ivany.

Na titulke publikácie predávanej na webe vydavateľstva je neveľmi vydarený portrét majstra:

https://www.blasmusik-shop.de/Karel-Gott-Erinnerungen

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie