Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024

Celeste Buckingham (27) si síce dopriala v kariére trošku prestávku, keď počas pandémie odišla za rodičmi na Madeiru, kde bol život aspoň trochu normálny, no už je späť aj s veľkým hitom. No nie je to pesnička Make me, ktorou aktuálne vyrazila dych svojim sledovateľom.

​Napriek tomu, alebo možno skôr práve preto, že sa Celeste Buckingham dostala do sveta šoubiznisu ako veľmi mladá, len 15-ročná dievčina, je na svoj vek nesmierne vyzretá. Príspevky tejto krásnej mladej ženy majú obvykle hlavu a pätu, nejde o prvoplánové pseudovýroky pri vyzývavých fotkách, ako je v súčasnosti u mnohých štandardom.

Celeste už riešila mnohé vážne témy a z jej slov obvykle cítiť skutočné emócie. Inak tomu nie je ani teraz, keď sa jej aktuálny príspevok dotkol mnohých sŕdc, hoci hovorí o téme, ktorá je nám v mnohých ohľadoch vzdialená. Nielen geograficky, ale aj mentálne, a treba dodať, že našťastie.

Hoci na Slovensku žila dlhé roky, Celeste sa rozhodla pre odchod:

​Buckingham sa vo svojom najnovšom príspevku dotkla aktuálnej situácie v Iráne, kde má Celeste čiastočné korene. "Už desaťročia sú v Iráne porušované práva miliónov žien, ako napríklad Mahsa Amini, dvadsaťdvaročnej ženy, ktorá zomrela pred dvoma týždňami vo väzbe, pretože údajne nemala úplne zakrytú hlavu," napísala na úvod smutný fakt. Ešte začiatkom 70. rokov bola pritom táto krajina na úrovni akejkoľvek európskej slobodnej krajiny, ženy si mohli obliecť pokojne aj minisukňu, žiadne zahaľovanie nebolo povinné. Koncom 70. rokov po radikálnej islamizácii už bolo všetko inak. A stále to, žiaľ, platí. No ženy sa už búria. Sú v uliciach a symbolicky si strihajú vlasy.

Celeste ich aspoň na diaľku podporila nádhernou piesňou v perzštine. "Táto pieseň je pre moje odvážne iránske sestry a bratov, ktorí neohrozene bojujú za slobodu a za svoje základné ľudské práva. Je pre všetkých ľudí iránskeho pôvodu, ktorí rovnako ako ja dúfajú, že uvidia krajinu, ktorá v mnohom ovplyvnila ich životy a vždy bola našou súčasťou. Vyzývam vás, aby ste sledovali a zdieľali správy z Iránu, prosím, neodvracajte zrak. Toto je pre Mahsa Amini, toto je pre nás všetkých," napísala Celeste a upriamuje pozornosť na krajinu, ktorá vo vzťahu k ženám a slobode rozhodne potrebuje zmenu. Hoci z jej piesne u nás nikto nerozumie asi ani slovo, silná emócia ostáva.

Súvisiace články

Najčítanejšie