Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hviezdny spevák priznal neuropsychiatrické ochorenie! Bál sa rečí, že je na drogách!
Zdielať na

Hviezdny spevák priznal neuropsychiatrické ochorenie! Bál sa rečí, že je na drogách!

Mladý britský spevák a hudobník Lewis Capaldi (25), pochádzajúci zo Škótska, nedávno na pódiu počas koncertu verejne priznal, že má Tourettov syndróm (TS). Tým chcel vysvetliť, prečo mu niekedy šklbe ramenami. Mal vraj obavy, aby si niekto nepomyslel, že mu to spôsobuje kokaín, čo by si vraj nikdy pred koncertom nedovolil. Neskôr sa tejto téme otvoril opäť vo videu na Instagrame, kde naživo hovoril o následkoch, ktoré sa u neho prejavujú každodenne.

​Lewis ale nie je jediný, v hudobnom svete má najmenej jednu kolegyňu s podobným problémom. Verejne sa k syndrómu pred časom priznala aj mladá americká speváčka Billie Eilish (20). Prezradila pritom, že nie je sama medzi americkými umelcami.

Tento problém zvyčajne začnú pociťovať ľudia už v detstve, ale príznaky sa zvyčajne po niekoľkých rokoch zlepšia a niekedy vymiznú celkom. Tiky môže vyvolať čokoľvek, ale bežným spúšťačom je stres a úzkosť. Väčšina postihnutých Tourettovým syndrómom nie je výrazne ovplyvnená svojimi tikmi alebo správaním, a preto ani nepotrebujú lieky. Existujú však možnosti, ktoré môžu pomôcť kontrolovať tiky, ak spôsobujú problémy. V Spojenom kráľovstve je vraj viac ako 300 000 detí a dospelých s týmto syndrómom. Zreme preto na Lewisovu úprimnú spoveď pozitívne reagovali jeho fanúšikovia, iste viacerí z nich majú tiež problém s týmto nepríjemným syndrómom.

Lewis Capaldi vo svojom videu na jeho instagramovom profile tvrdí, že napriek tomu, že mal problémy so zášklbmi v ramene už asi tak od roku 2018, netušil, že je na to diagnóza. Iba nedávno mu to potvrdili lekári. Konečne mu všetko začalo dávať zmysel. On sám ale svoju diagnózu až tak veľmi nepreceňuje, ale predsa len mal potrebu podeliť sa s jej prejavmi s jeho fanúšikmi. "Trhá mi v ramene, keď som nadšený, šťastný, nervózny alebo vystresovaný. Zvykol som si s tým žiť a nie je to tak hrozné, ako to vyzerá," opísal svoje problémy, na ktoré teraz dostáva botoxové injekcie do ramien. Tie mu majú svalové tiky načas umŕtviť. "Niektoré dni to trochu bolí, niektoré dni je to skrátka nepríjemné, ale to je všetko," konštatoval.

Lewis nemá problém robiť si zo seba aj žarty:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lewis Capaldi (@lewiscapaldi)

Speváčka Billie Eilish sa v rozhovore s americkým moderátorom Davidom Lettermanom posťažovala, že jej stav kvôli syndrómu môže byť pre ňu "vyčerpávajúci". Capaldi sa k tomu stavia pozitívnejšie. "Svet sa kvôli tomu nezrúti," myslí si a iste má pravdu. Napokon, najdôležitejšie pre neho je, že mu syndróm nebráni v tvorbe, čoho dôkazom je jeho usilovná práca na novom singli, s ktorým chce potešiť jeho fanúšikov. A v tvorbe to zjavne neprekáža ani Billie Eilish, aj tá iba nedávno vydala dvojicu piesní, pod spoločným názvom Guitar Songs. Jednu názvala "The 30th" a druhú "TV". Prvýkrát ich zaspievala už v júni počas živého vystúpenia v Manchestri. "The 30th" podľa Billie bola prvá pieseň, ktorú zložila s bratom po albume Happier Than Ever. Pre Zane Lowea z Apple Music prezradila, že pracuje na vydaní ďalšieho albumu v roku 2023. Ich fanúšikovia si s ich diagnózou preto hlavu trápiť vôbec nemusia.

Súvisiace články

Najčítanejšie