Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hrôza Dalibora Jandu: Poškodili mi chrbticu a hrudný kôš, spravil zásadné rozhodnutie!
Zdielať na

Hrôza Dalibora Jandu: Poškodili mi chrbticu a hrudný kôš, spravil zásadné rozhodnutie!

Archívne video

Česká spevácka hviezda osemdesiatych rokov, Dalibor Janda (69), mal vlani namále, aby sa neocitol na onom svete. Anjelom strážnym bola jeho jediná dcéra Jiřina (33), ktorá bola zhodou okolností pri ňom, keď ho postihol ťažký infarkt. Jej rýchle privolanie záchranky mu zachránilo život, ale jeho oživovanie nezostalo celkom bez následkov, čo si až doteraz nechával pre seba.

​Spevák sa zveril, že snaha zdravotníkov o záchranu jeho života bola skutočne ohromná. "Veľmi ma to vyčerpalo. Keď ma oživovali, poškodili mi chrbticu a hrudník. Teraz mám problémy s dýchaním, takže som si dal pauzu," posťažoval sa spevák pre Expres.cz, ktorý sa rozhodol spraviť všetko preto, aby mu zdravie ešte dlho slúžilo. Vrátane výrazného pracovného obmedzenia, ale aj striedmejšieho spôsobu života.

Pred mesiacom oznámil, že načas prerušuje zo zdravotných dôvodov svoje hudobné aktivity. Po prekonaní infarktu ho začal trápiť chrbát a musel podstúpiť rehabilitáciu. Súvisí to práve s jeho oživovaním po infarkte. "Trochu ma to poznamenalo, teraz mám problémy s dýchaním," vysvetľoval spevák, ktorého dvakrát oživovali v sanitke a tretíkrát na operačnej sále. "Keď som utiekol hrobárovi z lopaty, trochu som prehodnotil svoj život. Viac sa o seba starať a tešiť sa z maličkostí," zveril sa.

Janda zažiaril aj v jojkárskej šou Všetko čo mám rád:

​Pred časom povedal svojmu manažérovi, že chce hrať maximálne štyrikrát do mesiaca. Dobre si však uvedomuje, že nie je jednoduché to aj dodržať. Má problém povedať nie. "Vždy mi niekto zavolá a snaží sa ma uprosiť," konštatoval spevák, ktorý je však odhodlaný myslieť v prvom rade na svoje zdravie.

Janda konečne opäť koncertuje, hoci už len obmedzene:

Avizované prerušenie profesionálnych aktivít nebude nadlho. "V júli máme opäť koncerty, tak dúfam, že to stihnem," oznámil Janda, ktorého kedysi prezývali Hurikán, podľa jeho jednej pesničky. Doma ale rozhodne nezaháľa. "Teraz si veľmi užívam komponovanie hudby doma v pokoji," spomenul svoju obľúbenú činnosť. "Keď si človek uvedomí, že len malá chvíľka môže zmeniť život. Takže sa snažím relaxovať," tvrdí Janda. Nezabúda však ani na svojich fanúšikov, s ktorými pravidelne komunikuje prostredníctvom sociálnych sietí, takže im nič aktuálne v jeho živote neujde. Iste sa už tešia na priamy kontakt počas koncertov, najmä, keď budú odteraz už pomerne vzácne.

Súvisiace články

Najčítanejšie