Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Smutný koniec českej speváčky! Manžel jej jednou ranou ukončil kariéru!
Zdielať na

Smutný koniec českej speváčky! Manžel jej jednou ranou ukončil kariéru!

Zdroj: Instagram

Azda ešte staršia generácia má v pamäti časy slávy speváčky Marcely Královej (67), českej Whitney Houston. Jej hlasový rozsah bol neuveriteľný, takmer trojoktávový soprán, vďaka ktorému vyhrávala v 80. rokoch minulého storočia rôzne ceny, medzi inými bola víťazkou Bratislavskej lýry, aj populárneho festivalu v Sopotoch. No to je už dávna minulosť, teraz má veľké problémy s manželom, hudobníkom Jiřím Špidrom (84), ktorý je kvôli prehlbujúcej sa demencii odkázaný na jej pomoc.

V roku 1977 vydala speváčka svoj prvý singel, o dva roky neskôr sa ako nováčik zúčastnila Bratislavskej lýry a získala ocenenie za interpretáciu piesne Nočný plač. V ďalšom ročníku si odtiaľ odniesla zlato za pieseň "Monogram D+M". Neskôr sa z povedomia verejnosti vytratila. Nedávno sa posťažovala v médiách, že spievať už vôbec nemôže. Zavinil to nechtiac jej manžel. "Má reflex, že ako sa mu siahne na nohavice, tak je zle. Chcela som ho osprchovať, snažila som sa mu stiahnuť nohavice a on ma udrel. Dostala som do krku pravý hák. Myslela som si, že to nič nie je, pretože som normálne rozprávala a nič sa nedialo, ale potom som zistila, že nemôžem spievať," vysvetlila nešťastná speváčka, čo sa stalo pre iDnes.cz. 

Jej manžel bojuje už roky s Alzheimerom. "Za sekundu nevie, že niečo vyviedol. Ale niekedy by som ho zabila, niektoré situácie sú na nevydržanie. Kladiem mu do cesty prekážky, aby nepresúval nábytok. Zoberie pitie, rozleje ho a potom to pošlape. Ja sadím stromčeky v záhrade, on ich vyťahuje," posťažovala sa Králová na ťažký osud. No aj keď je starostlivosť o manžela veľmi náročná, nechce ho dať do ústavu a má v pláne starať sa o neho až do jeho skonu. Dokonca mu nevyčíta ani to, čo jej spôsobil s hlasivkami. Odvtedy nemôže poriadne spievať a nepomohli jej ani lekári. 

Vypočujte si jedinenčný hlas Marcely Královej v piesni Láska k nám přilétá:

Keď sa na nich obrátila so žiadosťou o pomoc, posielali ju jeden k druhému, ale bezvýsledne. Dozvedela sa, že ak vie rozprávať, nie je pre nich pacientkou. Odporučili jej však odborníka na Hudobnej a tanečnej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe, kde teraz dostáva elektrostimuláciu. Jeden odborník jej vraj na rovinu povedal, že v jej veku už nech nič neočakáva. "Že moje hlasivky atrofujú a že už jednoducho nebudem spievať. Tak som si pomyslela niečo ako, že je to blbec. Odišla som v nedobrom psychickom stave," zverila sa s jej trpkou skúsenosťou. 

Zároveň dostala od sestričky aj necitlivú radu kvôli jej postihnutému manželovi. "Mala som so sebou manžela. Sestrička sa čudovala, čo tam robí. Povedala som jej, že ho nemám kam dať, že som na neho sama, tak ho beriem so sebou. Odpovedala, že má byť v ústave," spomenula speváčka nepríjemný zážitok. Je však pravdou, že v niektorých momentoch je až nebezpečné nechať ho čo  len chvíľu bez dozoru. Už neraz využil moment nepozornosti a vybral sa do ulíc. Alebo vlani vliezol do záhradného jazierka. No hnevať sa na neho nedokáže za žiadny z jeho výčinov, hoci strata hlasu je veľmi trpká skúsenosť. "Spievanie mi strašne chýba. Jirkovi tu stále púšťam nejakú hudbu, on si pritom pohmkáva a ja si vôbec nemôžem spievať," konštatovala sympatická speváčka s kedysi výnimočným hlasom.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie