Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Žbirkov syn David šokuje: Slávny otec ho VAROVAL!
Zdielať na

Žbirkov syn David šokuje: Slávny otec ho VAROVAL!

Archívna reportáž

Na nedávnom odovzdávaní cien Českej hudobnej akadémie Anděl vo Veletržním paláci v Prahe sa objavil aj syn vlani v novembri zosnulého speváka Mekyho Žbirku (†69). Špeciálne spomienka tam bola totiž venovaná jeho otcovi. David (27) pre to priletel z Londýna, kde žije a tvorí. Ako prezradil vlani v decembri, pripravuje svoj najnovší album, ktorý by mal vyjsť tento rok. Pred pár mesiacmi už absolvoval aj koncertné turné po USA so svojou skupinou Sunnbrella.


​Nie vždy to potomkovia slávnych spevákov a hudobníkov majú v živote ľahké práve pre popularitu a spôsob života svojich rodičov. David to, našťastie, znášal dobre. "Dlhú dobu som si neuvedomoval, čo to znamená, bral som to ako samozrejmosť. Jednoducho môj otec spieva a hrá, chodia na neho ľudia. Neriešil som to, až keď som bol starší. Bral som to ako samozrejmosť, čo je trochu zvláštne," spomínal pre Expres so smiechom David. Aj keď už začal vnímať, čo všetko súvisí so slávou vrátane závisti, cestou otca sa pobral aj on. Nemyslí si, že by sa mu darilo v hudobnej branži preto, že by mu otec vopred vyšliapal chodníčky. Pohybuje sa najmä na britskej hudobnej scéne, kde meno Žbirka nepoznajú. 

David si ale uvedomuje, že sa neprajnosti celkom vyhnúť nedá. "Z času na čas má niekto na moju adresu poznámku, ale myslím si, že sa to nestáva často a rozhodne sa to nestalo v nejakej väčšej forme," zamyslel sa sympatický hudobník, ktorý nevylučuje, že sa časom vrátil do rodného Česka. Okrem toho, že sa snaží pokračovať v odkaze otca a dokončil jeho posledný album s piesňami, ktoré stihol naspievať zlatý Slávik ešte pred svojím skonom, predstaví aj svoju tvorbu na tohtoročnom festivale Metronome Prague. Hoci by bol na neho Meky nepochybne veľmi hrdý, bol to práve on, kto dobre vedel, že to nie je práve ľahký chlebíček. "Od hudby ma neodrádzal, ale varoval ma pred tým. Ale vždy ma podporoval v tom, čo chcem robiť," prekvapil David najmä s ohľadom na to, že ako jediný z troch Mekyho detí si vybral hudbu a všetci predpokladali, že otec bude vyslovene nadšený. Iste aj bol, no vedel, do čoho sa jeho najmladší potomok púšťa, a tak ho musel varovať.

„Od hudby mě neodrazoval, ale varoval mě před tím. Ale vždycky mě podporoval v tom, co chci dělat,“ rozpovídal se syn slavného táty pro Expres.

Vypočujte si duet Mekyho Žbirku so synom Davidom s názvom Nejsi Sám:

Podobne ako otec, šíri aj David hudbu s láskou, vášňou a nezištne. "Nikto ma neinšpiroval viac ako on. Skutočná legenda v každom zmysle slova. Slovami nedokážem popísať, ako veľmi mi bude chýbať, a tak som vytvoril playlist mojich najobľúbenejších piesní od neho, aby som si ho pripomenul," zveril sa David svojim sledovateľom tesne po skone otca. "Otec síce celý život počúval Beatles a rád o nich rozprával, ale v šesťdesiatych rokoch rozhodne nezamrzol. Keď som vyrastal, tvoril cédečka s vlastným výberom piesní, ktoré považoval za zásadné v každej dekáde od 50. do 90. rokov, a tieto výbery nám púšťal v aute, pretože to považoval za základné vzdelanie," prezradil o otcovom spôsobe prístupu k hudbe pri vzdelávaní svojich detí. Na Davida to malo veľký vplyv. Hudba sa stala jeho láskou aj poslaním. Rovnako ako jeho otec sa jej venuje naplno, hoci stať sa legendou akou je Meky, sa mu zrejme nepodarí.

Meky so synom stihli ešte v roku 2021 nahrať niekoľko piesní:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Zbirka (@mirozbirka)

Súvisiace články

Najčítanejšie