Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poriadny šok pre ľudí v kyjevskom metre! Zaspievala im tam svetová superhviezda!
Zdielať na

Poriadny šok pre ľudí v kyjevskom metre! Zaspievala im tam svetová superhviezda!

Archívna reportáž

V nedeľu sa v stanici kyjevského metra Chreščatyk, ktorá teraz slúži aj ako provizórny kryt pred bombovými útokmi, uskutočnil malý akustický koncert s veľkým medzinárodným dosahom. Vystúpili tam totiž spolu dvaja členovia legendárnej skupiny U2 David Howell Evans alias The Edge (60) a frontman Bono Vox (61). Ten je známy aj ako dlhoročný humanitárny aktivista, často podporujúci rôzne ušľachtilé ciele vrátane boja proti chudobe a AIDS. Bona do Kyjeva osobne pozval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský. Na koncerte zazneli hity U2 ako "With or Without You", "Desire", "Angel of Harlem", "Vertigo" a interpretácia skladby Bena E. Kinga "Stand By Me", v ktorej bolo titulné "Me" nahradené slovom "Ukraine".

​Počas celého komorného bloku piesní sa k duu U2 na provizórnom pódiu pridávali ukrajinskí hudobníci, ktorých kvôli ruskej invázii povolali do vojenskej služby. Medzi tými, ktorí spievali spolu s Bonom, bol aj spevák Taras Topolya frontman populárnej ukrajinskej skupiny Antytila. Bono a The Edge sa predtým zúčastnili na livestreame Global Citizen "Stand Up for Ukraine", kde duo zahralo interpretáciu piesne "Walk On", ktorá sa dotýkala invázie. Bono napísal aj báseň o invázii ruských vojsk na Ukrajinu, ktorú nahlas prečítala predsedníčka Snemovne reprezentantov kongresu USA Nancy Pelosi (82).

"Prezident Zelenský nás pozval, aby sme vystúpili v Kyjeve ako prejav solidarity s ukrajinským ľudom, a tak sme to prišli urobiť," napísali Bono a Edge po koncerte v nedeľu na Twitteri. "Statoční ľudia na Ukrajine bojujú za svoju slobodu, aj za našu, tvárou v tvár nevýslovnému násiliu a nespravodlivej invázii," uviedlo vo svojom komentári duo U2 ešte v apríli. "Viac ako 4 milióny ľudí, väčšinou žien a detí, muselo utiecť, aby si zachránili život - populácia takmer o veľkosti Írska. Svetoví lídri sa teraz musia postaviť a stáť pri Ukrajincoch... tých, ktorí bojujú, a tých, ktorí utiekli... a stáť pri utečencoch všade na svete, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy a svoju krajinu," vyzvali vtedy verejnosť na solidaritu.

Pozrite si krátky záznam z koncertu v kyjevskom metre v podaní členov kapely U2 a ukrajinského vojaka:

Prekvapivé vystúpenie členov U2 v Kyjeve sa začalo v čase, keď sa v ukrajinskom hlavnom meste rozozvučali sirény leteckého poplachu. O to silnejšie pôsobili ich piesne a výzvy  "Ľudia na Ukrajine nebojujú len za vašu slobodu, bojujete za nás všetkých, ktorí milujeme slobodu," povedal Bono neveľkému publiku, v ktorom boli aj vojaci. Hudobník tiež poukázal na minulé konflikty v Írsku a problémy so silnejším susedom. "Modlíme sa, aby ste si čoskoro mohli užiť trochu toho pokoja a mieru," vyznal sa pred malým publikom, kde boli aj príslušníci ukrajinských ozbrojených síl oblečení vo vojenských uniformách.

Bono Vox v kyjevskom metre s ukrajinskými vojakmi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie