Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Gott mal dostať prezidentské ocenenie in memoriam, Ivana už volala na hrad!
Zdielať na

Gott mal dostať prezidentské ocenenie in memoriam, Ivana už volala na hrad!

Archívna reportáž

V pondelok večer bude český prezident Miloš Zeman udeľovať na Pražskom hrade vysoké štátne vyznamenania sedemdesiatim osobnostiam. Žiaľ, Karel Gott ho dostane už len in memoriam.

​Je známe, že prezident Zeman bol celý život veľkým obdivovateľom Karla Gotta a v mnohých témach aj mimo hudby si sadli. K osemdesiatke poslal českému slávikovi písomnú gratuláciu aj s pozvaním pre celú rodinu na zámok v Lánech. Rýchlo sa zhoršujúci zdravotný stav majstra mu už ale nedovolil toto pozvanie naplniť. O necelé tri mesiace po oslave jubilea zomrel.

Rad bieleho leva Gottovi udelil Miloš Zeman už v roku 2020, pre pandémiu sa ale ceremónia nekonala. V pondelok 7. marca sa už ale slávnosť bude konať určite, hoci Ivana Gottová si tým ešte celkom istá zjavne nebola.

Po dlhom odkladaní sa fanúšikovia v októbri dočkali aj dokumentu o Gottovi:

​Podľa správ Blesku totiž vdova po Gottovi volala na hrad, aby si veci overila. "Účasť v minulých dňoch Ivana Gottová potvrdila, ale teraz sa zaujímala, či nebudú nejaké zmeny a či sa neuvažuje o posune celej akcie," povedal nemenovaný zdroj. Žiadne zmeny sa neudiali a s najväčšou pravdepodobnosťou to bude Ivana Gottová, kto príde osobne prevziať vyznamenanie pre jej zosnulého manžela.

Na Pražskom hrade si dnes prevezme ocenenia spolu 70 osobností, ktorých už prezident ocenil v predchádzajúcich dvoch covidových rokoch. Dátum 7. marec nie je vybraný náhodou, práve na tento deň pripadá narodenie Tomáš Garrigue Masaryk. Slávnostnú recepciu po odovzdávaní vyznamenaní ale zrušili, namiesto toho vyzvali hostí, aby prispeli na pomoc Ukrajine.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie