Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pocit na nezaplatenie! Blogerka ďakuje Aničke Slováčkovej za záchranu života!
Zdielať na

Pocit na nezaplatenie! Blogerka ďakuje Aničke Slováčkovej za záchranu života!

Zdroj: Reprofoto/YouTube.com

Napätie vládnuce roky v rodine Dagmar Patrasovej (65) a Felixa Slováčka (78), ktorí najnovšie skúšajú po dlhoročnej nevere hudobníka obnovenie vzťahu, poznamenalo aj ich deti, najmä dcéru Aničku (26). Je možné, že to prispelo k jej rakovine prsníka, s ktorou bojovala dva roky, ako si myslí jej mama. Aj keď je už nejaký čas v poriadku, na Nový rok prezradila na Instagrame, že niekedy ju prepadnú obavy z jej návratu. Chce pozitívne motivovať a podporiť podobne postihnuté ženy. Pomohla tým aj jednej mladej žene, ktorá opísala na Instagrame svoj príbeh.

Po zistení, že jej hrčky v prsníku sú malígne, teda zhubné, sa Anička Patrasová pred zhruba dvomi rokmi podrobila liečbe, dvom cyklom chemoterapie a následne absolvovala aj operáciu. Všetko dopadlo, našťastie, dobre a po krátkom doliečovaní je už nejakú dobu v poriadku. Sympatická speváčka sa teraz teší z dobrého zdravotného stavu, aj keď v kútiku duše má obavy z návratu, ale nezabúda na podporu iných žien s podobnou diagnózou. "Viem, že vás to bolí. Máte strach. Neviete čo a ako ďalej. Ale snažte sa zdvihnúť hlavu a pozerať sa vpred. Nájdite si ten hnací motor, za ktorý stojí za to bojovať a nedajte sa!“ oslovila ich s výzvou. Sama priznáva, že sa zo začiatku bála poprosiť ľudí o pomoc, ale dnes vie, že je to dôležité.

Pre mladé ženy je veľkou traumou strata prsníka či vlasov. V prípade Aničky šlo, našťastie, "iba" o vlasy. "Strach zo straty vlasov máme všetky asi podobný. Je to pre nás symbol ženskosti, o ktorý nechceme prísť. Ale je to skutočne tak? Nerobí z nás náhodou ženy aj to, čo máme vo vnútri? Sme krásne, silné a jedinečné či už s vlasmi, alebo bez nich,“ napísala Anička k priloženým fotografiám, kde bola bez vlasov, na sociálnej sieti. O čosi horšie dopadla mladá blogerka Eva Naihaiplová (35), ktorá sa lieči na metastázujúcu rakovinu a jeden prsník jej už odobrali.

Vypočujte si jednu z najnovších Aničkiných piesní:

Hrčku v prsníku našla práve vďaka radám od Aničky Slováčkovej. Lieči sa už druhý rok. "Bola to náhoda. Pri kúpaní vo vani s telefónom v ruke som na Instagrame narazila na príspevok Aničky Slováčkovej, ktorý pripomínala, aká dôležitá je prevencia prsníkov. Odložila som telefón a na prsia som si siahla. Pri bradavke som nahmatala tvrdú hrčku veľkých rozmerov," zverila sa Blesku Eva Naihaiplová. Po oznámení krutej diagnózy plakala, bála sa o svoj život a nevedela, čo bude ďalej. Na druhý deň išla na ultrazvuk, mamograf a biopsiu. V auguste 2020 podstúpila prvú chemoterapiu. "Prešla som si aj fázou, keď som nenávidela svoje prsia a samu seba. No a teraz chodím s jedným prsníkom a metastázami a mám sa rada taká, aká som," s úsmevom konštatovala Eva, ktorá chce byť, podobne ako Anička, pomocou blogov a videí oporou druhým.

Eva je aktívna aj na Facebooku, kde vedie neutíchajúcu osvetu:


"Buďme k sebe úctiví, láskaví a súcitní. Uvedomujme si svoje emócie a nepotláčajme ich. Každému, kto prechádza ťažkým obdobím, by som s veľkou pokorou a láskou povedala: Všetko je v poriadku. Hovorte, zdieľajte a prežívajte svoje emócie, ktoré súvisia s ochorením. Buďte obklopení ľuďmi, s ktorými môžete byť sami sebou. Dajte prednosť sebe. Naučte sa povedať NIE bez pocitu viny. Verím, že aj sila v uzdravení sa nachádza v prežitých skúsenostiach. Teda v nájdení človeka, ktorý už má túto chorobu úspešne zvládnutú a môže s nami zdieľať svoju cestu," prihovára sa Eva, ktorá je tiež súčasťou skupiny žien so skúsenosťami s rakovinou prsníka. Možno aj vďaka nej niektorá včas nájde znak, že nemusí byť všetko v poriadku a zachráni jej to život. Anička Slováčková už tento vzácny pocit môže hrdo mať.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie