Oblačno
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Bolo to nutné? Po 2,5 roku pre TOTO otvorili hrob ministra rozkoše Dana Nekonečného!
Zdielať na
Hudba

Bolo to nutné? Po 2,5 roku pre TOTO otvorili hrob ministra rozkoše Dana Nekonečného!

Archívna reportáž

Zdá sa, že tak, ako viedol nepokojný život avantgardný spevák Daniel Nekonečný († 52) počas jeho kariéry, nemá pokoj ani po svojej smrti. Jeho bývalá dlhoročná priateľka sa rozhodla premiestniť posledné miesto jeho odpočinku s náhrobkom o pár metrov ďale. Po posledných dušičkách zistila, že pre jeho fanúšikov, ktorí jeho hrob v pražských Malvazinkách navštevujú, je priestor pred nim a okolo neho nedostačujúci. Našla pre neho preto vhodnejšie miesto a vo štvrtok sa presun zrealizoval.

Nespútaný prejav výstredného českého speváka Dana Nekonečného sa mnohým veľmi páčil, pretože im prinášal radosť a dobrú náladu do života. Tieto hodnoty aj on veľmi vyznával a preto sám seba nazýval aj "ministrom nekonečných radostí" či "ministrom rozkoše". Jeho náhly skon v marci 2019 bol veľkým šokom asi pre všetkých. Nemálo z nich na znak svojej ľútosti nad jeho stratou a trvalej priazne, navštevuje miesto jeho posledného odpočinku a nezabudnú pritom niečo položiť na jeho pomník. Nachádza sa v pražských Malvazinkách neďaleko hrobu Evy Pilarovej. Počas ich životov spevákov spájalo aj priateľstvo.  

Bývalá družka Nekonečného, podnikateľka Dana Kardová (60), sa rozhodla zabezpečiť pre jeho fanúšikov  pohodlnejšie miesto, ako mali doteraz."Chcela som, aby ľudia, ktorí si prídu uctiť Danovu pamiatku, mali lepší prístup k hrobu. Na predchádzajúcom mieste bolo málo miesta a naviac tam bol aj kanálik na zvod vody, ľudia často nemali kam dať sviečky, dávali to aj do kanálika, nebolo to vhodné," zdôvodňovala presun pre ŽivotvČesku.cz Zuzana Kardová."Hlavne vďaka dušičkám som pochopila, že hrob potrebuje viac miesta," povedala starostlivá Zuzana zas pre nedeľné vydanie denníka Ahaonline.cz.

Preneste sa nachvíľu do exotiky s videoklipom k piesni Aya Arriba od skupiny Šum Svistu v podaní večne usmiateho Dana Nekonečného:

"Vo štvrtok sme celý hrob premiestnili, nové miesto je asi desať metrov od hrobu Evy Pilarovej († 80). Celá akcia trvala asi štyri hodiny. Keď už bol hrob otvorený, tak som tam Danovi ešte nechala dať tašku s košeľami, jeho obľúbený náramok a kamene, ktoré mal rád. Snáď už je to posledná práca, Dan je presťahovaný a snáď už je to naozaj finiš," zdôverila sa žena, ktorá žila s excentrickým spevákom dlhé roky. Odchod Dana na večnosť ju bolestivo zasiahol a jej lásku prejavuje aj tým, že chodí pravidelne k jeho náhrobku. Ten je pomerne malý, ale neprehliadnuteľný svojím prevedením. Pomník zdobí motív slnka a čierny nápis "Nech sa za kočiarom práši"."Chcela som, aby hrob nebol bežný, ale aby bol vkusný. Snáď sa to podarilo," povedala svojho času Kordová.

Dan a jeho kapela Šum svistu majú dodnes množstvo fanúšikov:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Mr. Popelino (@mr.popelino)

Postupom času Zuzana pochopila, že miesto nie je práve najideálnejšie svojou veľkosťou a podmienkami. Vyvstal preto problém aj s jeho upratovaním a čistením. "Som veľmi vďačná šéfke správy cintorína, pani Dvořákovej, že ma pochopila a vyšla mi v ústrety. Rovnako tak ďakujem kamenárom, bratom Kockovcom, ktorí všetko urobili behom jedného dňa," nezabudla ani na prejav vďaky pre tých, čo jej pritom pomáhali. Je zaujímavé, že Nekonečného ostatky sa po spopolnení rozdelili do dvoch urien. Jedná je uložená v Malvazinkách, tú druhú spevákova sestra Lenka zas vložila do hrobu v Boskoviciach, kde sa narodil a prežil detstvo.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie