Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Skalní fanúšikovia spomínajú na Mekyho: Čakala som, že to bol len čierny humor a niekto si len vystrelil
Zdielať na

Skalní fanúšikovia spomínajú na Mekyho: Čakala som, že to bol len čierny humor a niekto si len vystrelil

Neobdivovali sme jeho oblečenie, nevedeli sme aké má auto, kam chodí na dovolenky, o žiadnych výstrelkoch nemohla byť reč. Fanúšikovia obdivovali Miroslava Žbirku len pre jeho piesne a charizmu. Najviac ho možno vystihovali názvy albumov - Nemoderný chalan, či Chlapec z ulice. Jeho smrť šokovala, akosi automaticky si všetci, že Mekky je nesmrteľný a bude tu navždy. Do istej miery je to aj pravda. Jeho piesne boli a sú všade a preto ho milujú ľudia bez rozdielu veku už celé generácie.

Nečakaná smrť Mekyho Žbirku zasiahla azda všetkých, o blízkych nehovoriac, no podobne ťažko prijímajú tento fakt aj skalní fanúšikovia združení v oficiálnom fanklube. "Meky bol a bude stále v našich srdciach. V noci som ani nespala, čakala som ráno, keď sa zobudím, že to bol len nejaký čierny humor, že si niekto vystrelil," zverila sa s pocitmi ai väčšiny ľudí spoluzakladateľka fanklubu, Gabriela Ručkayová. Fanúšičkou Žbirku je od detstva, už desaťročia je kľúčovou postavou jeho fanklubu a Meky si ich veľmi vážil. "Keď mal Meky štyridsiatku usporiadal pre nás, fanklubákov, takúto oslavu," ukázala Gabriela spoločné fotky a zároveň tým potvrdila aj veľké srdce speváka.

Piesne Mira Žbirku má v repertoári snáď každá svadobná kapela na Slovensku aj baroví muzikanti. Bez Mekyho piesní totiž poriadna zábava na Slovensku ani neexistuje. "Keď sme hrali Mekyho pesničky plný parket stále bol a stále aj bude, verím tomu," povedal muzikant Ján Pristaš. "Hráme ho doteraz – v krčmách, v reštauráciách, v kluboch... Bol excelentný v tom, že vedel na málo akordoch spraviť super pesničku – napríklad Bažant na víne je len z dvoch akordov," zložil poklonu aj ďalší hudobník, Štefan Tóth. 

Z detí v muzikáli Neberte nám princeznú sú už zrelí dospeláci:

Človek by si myslel, že krásne spomienky budú mať deti z muzikálu Neberte nám princeznú. Rozkošný chlapček s jamkami v lícach, filmový Dominik, si a filmovanie s legendou slovenského popu po 40 rokoch vôbec nepamätá. "My sme sa tam veľmi nevideli, vlastne s výnimkou tejto scény a tej scény, kde kričíme 'neberte nám princeznú', sme viac filmovacích dní ani spolu nemali," zaspomínal si Ľudovít Tóth. Na žiadnu spomienku s Mekym si nevybavuje a ani potom sa nestretli. Napriek tomu ho to ovplyvnilo navždy: "To ma sprevádza celým životom, väčšinou je to tak, že ľudia mi to nejakým spôsobom tak či onak pripomenú".

Takto sa predviedol "gemerský Žbirka" v ČSMT:

​So slzami v očiach spomína na Mekyho aj účastník šou Česko Slovensko má talent, Peter Lalík, prezývaný "gemerský Žbirka". Mirove pesničky mu v podstate otvorili cestu do šoubiznisueh, jo piesne tohto muža živia. Meky sa stal jeho vzorom už v deviatich rokoch. "Akoby to bol môj otec," hovorí Lalík so slzami v očiach. Meky bol život "slušňák", chlapec s kravatou. S fanúšikmi najradšej hovoril o svojej hudbe, no nikdy netvoril prvoplánovo. Elegán, ktorý ponúkal len svoje pesničky a srdce na dlani. 

Súvisiace články

Najčítanejšie