Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Reakcie na úmrtie Mira Žbirku nemajú konca, Gombitová, prezidentka Čaputová a mnohí iní zdieľajú smútok
Zdielať na
Hudba

Reakcie na úmrtie Mira Žbirku nemajú konca, Gombitová, prezidentka Čaputová a mnohí iní zdieľajú smútok

Archívna reportáž

Slovensko už azda nemalo väčšiu žijúcu hviezdu, ako bol Miroslav Žbirka. Spevák, ktorého milovali celé generácie bez rozdielu veku odišiel príliš skoro, len tri týždne po 69. narodeninách.

Miro Žbirka, známy roky aj ako Meky, odišiel nečakane, po mesačnom boji "so zákerným bacilom", ako sám napísal 14. októbra na sociálnu sieť. Jeho manželka neskôr doplnila, že išlo o rezistentnú baktériu, na ktorú sa v nemocnici snažili nájsť vhodné antibiotiká. Ako je už, žiaľ, jasné, liečba nepriniesla želaný výsledok.

Smrť speváka zaskočila oba bratské národy a neveriacke, no najmä trúchliace správy nemajú konca. Sociálne siete zaplavili príspevky od bežných občanov, ale aj od známych osobností, či politikov.

Pozrite si posledný rozhovor, ktorý Miro Žbirka poskytol televízii JOJ:

​Krásne slová venovala Miroslavovi Žbirkovi prezidentka Zuzana Čaputová: "Sveter, typické okuliare a úsmev. Vždy som mala pocit, že vôbec nestarne. Texty jeho piesní poznáme všetci naspamäť. Miloval hudbu, slovenčinu, Londýn a Beatles. Miroslav Žbirka bol a zostane legendou. Vďaka jeho nadaniu znel slovenský pop aj v časoch hlbokého socializmu absolútne svetovo. V hlave počujem jeho Baladu o poľných vtákoch a som vďačná za to, že tu s nami bol. Od pôsobenia v skupine Modus, cez spoluprácu s Marikou Gombitovou, Lacom Lučeničom a aj počas sólovej dráhy vytvoril desiatky hitov, ktoré pozná celé Slovensko a Česko. Miro Žbirka nikdy nebol nemoderný chlapec, ako o tom spieval v jednej zo svojich piesní. Naše spomienky na mladosť zostanú navždy spojené s ním".

K úmrtiu majstra sa vyjadril aj premiér Eduard Heger:

Azda najočakávanejšie bolo vyjadrenie Mariky Gombitovej, ktorú s Mirom spájal údajne nielen krátky romantický vzťah, ale najmä dlhoročné priateľstvo a spoločná tvorba:

"Dnešná správa o smrti Mekyho Žbirku je taká neuveriteľná, že pôsobí ako jeden z jeho ďalších vtipov. Odchádzajú nám ľudia, o ktorých sme si mysleli, že tu budú večne. Ľudia, ktorí boli pevnými bodmi v tomto chaotickom svete. Meky bol pre mňa jeden z takýchto bodov na hudobnej scéne. Jeho humor, entuziazmus a predovšetkým nadhľad a talent, mi veľakrát pomohli na začiatku, keď som bola decko a veril môjmu talentu. Naspievali sme Oh me oh my a zoznámil ma s Ivanom Kráľom, ale aj neskôr, keď som hľadala svoje miesto v Londýne. Meky bol jeden z najväčších géniov československej populárnej hudby a s jeho pesničkami sme prežili kus životov, a ten môj navždy zmenil. Meky vďaka za dôveru, za dobré rady, krásne časy, vďaka za všetko," napísala krásne vyznanie Jana Kirschner.

Spomienku pridal aj muzikant a primátor Bratislavy, Žbirkovho rodného mesta, Matúš Vallo:

Smúti aj kapela HEX:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa HEX (@hex_officialll)

Úryvok z Mekyho piesne pridal Jaro Bekr:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jaro Bekr (@jarobekr)

Smútok zdieľal aj Ondro Kandráč:

Hold vzdal zosnulému Tomáš Klus:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa spolu@tomasklus.cz (@tomas_klus)

Spoločnú fotku zverejnila na pamiatku aj Dominika Cibulková:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dominika Cibulkova (@domicibulkova)

Žbirkovi venoval pár slov aj Adam Ďurica:

Na kamaráta bude spomínať navždy aj Peter Nagy:

Katarína Knechtová nedokáže prestať plakať:

Sústrasť blízkym prejavila aj Polícia SR:

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie