Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obrovská strata pre Slovensko. Opustila nás legenda Meky Žbirka
Zdielať na

Obrovská strata pre Slovensko. Opustila nás legenda Meky Žbirka

BRATISLAVA / Slovensko opustila legenda Miro Žbirka. Správa, ktorú asi nikto vzhľadom na jeho mladý vek nečakal, zarmútila Slovákov, ale aj fanúšikov z Česka, kde bol spevák rovnako populárny, ako doma.

Len tri týždne po 69. narodeninách opustil svet nezabudnuteľný spevák a skladateľ a bývalý člen skupiny Modus Miroslav Žbirka. Správa je to nečakanejšia, že na jeho profile na Instagrame uplynulé dni pribúdali správy o aktivitách, zrejme ich ale pridával jeho manažér. Ten zverejnil aj tú najsmutnejšiu správu.

Na Instagrame aj Facebooku v stredu podvečer pribudla správa, ktorej sa stále mnohí zdráhajú uveriť. Pod čiernobielou fotkou je uverejnený text “Správy o mojej smrti sú PRAVDIVÉ” to by  povedal Meky, keby žil. MIRO ŽBIRKA 21.10.1952 - 10.11.2021". 

Pred mesiacom pritom spevák prosil ľudí, aby mu posielali energiu. Ocitol sa totiž v nemocnici. "Priatelia, dostihol ma nejaký zakerný bacil a skončil som na infúzkach," bola jediná informácia, ktorú zverejnil. Nič bližšie o diagnóze nenapísal. Len niečo málo svetla vniesla do prípadu jeho manželka Katarína. "Je to nejaká rezistentná baktéria a infekcia, na ktorú (snáď) našli fungujúce antibiotiká," prezradila pre Blesk.cz. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Zbirka (@mirozbirka)

Keď po dvoch týždňoch konečne pridal fotku, ako je už v domácej liečbe, všetci fanúšikovia si vydýchli veriac, že už je všetko v poriadku. Z popisu fotky sa ale dalo usúdiť, že Mira Žbirku z nemocnice pustili len dočasne, osláviť narodeniny. V tom momente ale zrejme nikomu nenapadlo, že sa napokon zdravotný stav speváka zvrtne až na  fatálny koniec. Pre kultúru Slovenska aj Česka je jeho smrť nenahraditeľná strata.

Miroslav Žbirka prezývaný Meky sa narodil 21. októbra 1952 v Bratislave anglickej matke Ruth Gale a slovenskému otcovi Šimonovi Žbirkovi, mal starších bratov Jasona a Tonyho. Svoju hudobnú kariéru v populárnej hudbe začínal ako člen skupiny Modus. „V roku 1977 získal spolu s Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou zlatú Bratislavskú lýru za pieseň Úsmev. V období 1976 - 1980 nahral s touto skupinou dnes už klasické hity Dievčatá, Drahá, Zažni a ďalšie. V roku 1981 založil s Lacom Lučeničom skupinu Limit a vydal sa na sólovú dráhu. Prvý sólový album dostal názov Doktor Sen,“ opisuje oficiálna stránka Miroslava Žbirku.

V roku 1982 sa Miro, ako prvý interpret zo Slovenska, stal československým Zlatým slávikom a v tom istom období zvíťazil na medzinárodnom festivale v rakúskom Villachu s pesničkou Love Song (V slepých uličkách), kde získal aj cenu radia O3. Nasledovala ďalšia zlatá Bratislavská lýra za pieseň Nechodí a ponuka nemeckých producentov na spoluprácu s firmou RCA. Za obdobie svojej činnosti absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí, zahral si v muzikáli Neberte nám princeznú a nahral mnoho autorských albumov. Po dvadsiatich rokoch si Miro viackrát zopakoval víťazstvo v ankete Zlatý slávik, tentoraz na Slovensku a absolvoval viacero koncertných turné vrátane zatiaľ posledného so symfonickým orchestrom. Niekoľkokrát sa stal Osobnosťou televíznej obrazovky. Za album Empatia z roku 2009 bol nominovaný na album roka českých hudobných cien Anděl.

„Ale strohý výpočet úspechov a ocenení ani zďaleka neobsiahne všetky zákruty pútavého života Mekyho Žbirku, ktorý je príbehom večného gentlemana, ktorému učarovala hudba ešte skôr, než sa naučil čítať. Svoje prvé skúsenosti a lokálne úspechy Meky Žbirka získaval za hranicami dávno predtým, než sa mu podarilo presláviť sa vo vtedajšom Československu,“ doplnila oficiálna stránka speváka.

Súvisiace články

Najčítanejšie