Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Najdlhšia pauza v histórii hudby sa končí! Slávna kapela sa vracia, TAKTO to ale ešte nikto nespravil!
Zdielať na

Najdlhšia pauza v histórii hudby sa končí! Slávna kapela sa vracia, TAKTO to ale ešte nikto nespravil!

Archívna reportáž

Máloktorá správa zo sveta hudby vyvolala také prekvapenie, ako oznámenie skupiny ABBA, že sa opäť vracia na hudobnú scénu. Legendárnu štvoricu tvoria Agnetha Fältskog (71), Björn Ulvaeus (76), Benny Andersson (74) a Anni-Frid Lyngstad (75). Ich hity sa hrajú dodnes, no teraz k nim pribudli ďalšie nové piesne, z nich dve, I Still Have Faith In You a Don´t Shut me Down, už zverejnili.

Takú popularitu akú mala na celom svete v sedemdesiatych rokoch slávna skupina Abba snáď zaznamenala v tej dobe okrem nich iba skupina Beatles. Dá sa povedať, že čo pesnička, to hneď aj hit. Melodické piesne šli ľahko do uší a páčili sa snáď každej vekovej skupine ľudí. Pre členov skupiny, ktorí boli neustále spolu, to musela byť riadna záťaž, ponorkovou chorobou zrejme trpela najmä jej ženská časť. Kapela sa rozpadla v roku 1983 a jej zánik predznamenali hádky, rozvody a nezhody ohľadom práce a peňazí. Björn Ulvaeus a Benny Andersson však udržiavali korektný vzťah aj naďalej. A zrejme to boli oni dvaja, ktorí sa rozhodli pre návrat skupiny, píše portál The Guardian.

"ABBA konečne chystá návrat, na budúci piatok plánuje vypustiť prvú novú hudbu po 39 rokoch. Je to fakt niečo," prezradil zdroj z ich okolia. "Všetci na túto chvíľu čakali tak dlho, že sa musia uštipnúť, či sa im to nezdá," doplnil emotívne informáciu. Mužská časť skupiny síce avizovala prekvapenie, ale to, že sa rozhodnú opäť všetci štyria spolu vystupovať, predsa len asi nikto nečakal. Svoj zatiaľ posledný singel vydala skupina v roku 1983. "Na jar 1982 sme si dali prestávku a teraz sme sa rozhodli, že je čas ju ukončiť," uviedla ABBA vo vyhlásení. "Hovorí sa, že čakať viac ako 40 rokov medzi albumami je neuváženosť, takže sme nahrali pokračovanie albumu The Visitors," prezradili s humorom, keďže to stihli v tom prípade o jediný rok.

Pozrite si zaujímavý spomienkový videoklip k piesni I still have faith in you, kde v závere uvidíte spievať počítačových "abbatarov", ktorí sú na nerozoznanie od členov skupiny ABBA: 

Posledným albumom v repertoári švédskej štvorice bol The Visitors z roku 1981. ABBA predala stovky miliónov albumov a singlov po celom svete, čím sa stala jednou z najpredávanejších v histórii. Skupina v súčasnosti plánuje šou s názvom ABBA Voyage, v rámci ktorej premietne nový dokumentárny film o svojom návrate na scénu a pridá špeciálny koncert, na ktorom namiesto členov skupiny vystúpia hologramy "ABBAtarov", počítačom omladené verzie seba samých."Abbatari zahrajú a prihovoria k publiku. Bude to ako návrat v čase. Fanúšikovia by si mali držať klobúky, pretože to bude divoká jazda," dodal na povzbudenie.

Takto budú vyzerať avatary členov skupiny ABBA na ich novom turné s názvom Voyage:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ABBA Voyage (@abbavoyage)

Posledné tri roky kolovali zvesti, že členovia skupiny pracujú na nových piesňach, ale nikdo ich nepočul. Hovorilo sa o premiére novej piesne ešte v decembri 2020, ale nestalo sa tak. Až 2. septembra nastal zlom. "Nahrali sme nový album," uviedli vo svojom prehlásení na novovytvorenom profile Abba Voyage, ktorý sa minulý týždeň objavil na Twitteri. V živom vysielaní boli iba Benny a Björn, vraj oni dvaja si pozornosť užívajú oveľa viac. "Na koncerte zahráme 22 piesní, bude trvať hodinu a pol a určite zahráme Dancing Queen a niektoré z našich ďalších najlepších hitov," prezradil Benny Andersson. "Od nášho spoločného nahrávania v štúdiu uplynulo už takmer 40 rokov, ale keď sme sa tam znovu stretli, bolo to, ako by žiadny čas neuplynul," zveril sa s ich pocitmi a fanúšikovia nepochybne veria, že podobne to budú cítiť pri počúvaní ich hudby aj oni.

Súvisiace články

Najčítanejšie