Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vie Bagárová, čo robí?! Dcérke zadovážila škodlivú pomôcku, v niektorých štátoch je zakázaná!
Zdielať na

Vie Bagárová, čo robí?! Dcérke zadovážila škodlivú pomôcku, v niektorých štátoch je zakázaná!

Archívna reportáž

Monika Bagárová je od mája minulého roku šťastnou mamou dievčatka, ktoré dostalo krásne meno Rumia. To má pôvod v Uzbekistane, odkiaľ pochádza speváčkin partner, zápasník Makhmud Muradov. Hoci za bežných okolností boli obaja rodičia vždy veľmi vyťažení, korona zasiahla do ich života v podstate pozitívnym spôsobom - majú oveľa viac času na svoje dieťatko, ako keby pandémia nebola. To ale neznamená, že občas aj oni nespravia nejaký prešľap.

Mohlo by sa zdať, že na rodičovstvo už treba pomaly vysokú školu. Milión rôznych názorov, ktoré sa líšia generáciu od generácie. No v tomto prípade nie sú "múdrosti" rodičov a starých rodičov až taký spoľahlivý zdroj, nakoľko vývoj, veda a poznatky za ostatných 50 rokov výrazne pokročili. Čo sa predtým považovalo za správne, či dokonca priam vhodné, je dnes neraz už odmietané ako nevhodné, alebo doslova škodlivé. Jednou z tých "pomôcok" je aj tzv. chodítko alebo pavúk.

Azda už niet odborníka, teda pediatra, ortopéda či fyzioterapeuta, ktorý by túto pomôcku odporúčal. Práve naopak, panuje zhoda, že z mnohých dôvodov by mali rodičia na tento kúsok zabudnúť. A nejde práve o zanedbateľné dôvody, chodítko môže vyslovene škodlivo vplývať na vývoj dieťatka, negatívne ovplyvňuje motoriku - zvyšuje riziko, že dieťa začne neskôr chodiť samostatne, získa nesprávne pohybové návyky, neskôr môže častejšie zakopávať, ale je aj bezpečnostnou hrozbou pri prevrátení. 

Vypočujte si jeden z Monikiných vydarených duetov:

Aj z týchto dôvodov je chodítko zakázané napríklad nielen v Kostarike, ale aj v takej rozvinutej krajine, ako je Kanada, oficiálne je neodporúčané v Austrálii, vo Veľkej Británii, dôrazne varujú pred ich používaním aj v USA. U nás sa síce stále predáva, no stačí sa spýtať na názor odborníka, a azda každý rodič by si jeho kúpu rozmyslel. No zdá sa, že Monika Bagárová sa pediatra či fyzioterapeuta nespýtala a na prvý pohľad lákavú pomôcku Rumii kúpila. 

Instagram/MB

​Je jasné, že Ruminka je v chodítku spokojná, asi ako väčšina detí. Zrazu sú vyššie, navyše pri novších typoch sú pridané aj rôzne zábavné aktivity, a dokážu sa aj ľahšie presúvať. Rodičia majú pritom pocit, že dieťatko je v bezpečí. Častý argument je, že "päť minút nikoho nezabije", no ako musí asi každý úprimne priznať, z rodičovských päť minút je neraz aj hodina, a občas aj viackrát denne. Snáď by Monike stálo sa to informovať sa u odborníkov, aby popri jej veľkej snahe robiť pre Ruminku to najlepšie, čo chce nepochybne každá mama, takéto nevedomé chyby nerobili šarapatu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie