Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štaidl tušil, že koniec sa blíži. TOTO povedal kamarátovi pri poslednom telefonáte!
Zdielať na

Štaidl tušil, že koniec sa blíži. TOTO povedal kamarátovi pri poslednom telefonáte!

Archívna reportáž

Nedávna smutná udalosť, keď zomrela na následky koronavírus jedna z najvýraznejších osobností českého hudobného biznisu, otriasla mnohými jeho kolegami aj fanúšikmi. Koronavírus ale v prípade Ladislava Štaidla nebolo jediné ochorenie, ktoré sužovalo jeho telo i myseľ. Pred rokmi podstúpil operáciu a ožarovanie kvôli karcinómu v krku, odobrali mu jednu obličku a mal aj slabé srdce. Pred covidom sa tak celkom pochopiteľne veľmi chránil, rúško údajne nosil dokonca aj v aute.

Hudobník Ladislav Štaidl (†75) sa však zákernému ochoreniu nevyhol napriek opatreniam, ktoré svedomito dodržiaval. Vo vážnom stave ho previezli do nemocnice na intenzívnu jednotku a podali mu známy liek Remdesivir, no jeho slabé srdce liečbu nevydržalo. Mnohí jeho blízki priatelia ostali v šoku, ako aj jeho blízky priateľ, lekár a spisovateľ, ktorého reakciu priniesol český denník Blesk.

Veľmi za Štaidlom smúti aj jeden z jeho blízkych priateľov, lekár a spisovateľ Jiří Lamberk (72) z amerického Miami. Spomína na posledný rozhovor s ním v nedeľu 24. januára. "Láďa hovoril sťažka. Povedal som mu, že verím, že to zvládne. Viem, ako je od doktora dôležité dať podporu. Odpovedal mi, že tiež dúfa. A potom povedal 'posielam ti pusu', čo nikdy predtým neurobil," zveril sa Lamberk, ktorý si s odstupom času myslí, že Štaidl tušil, že sa blíži jeho koniec. "Je mi ľúto, že zomrel. Tak dúfal, že sa vráti domov k deťom," dodal s dojatím. Priatelil sa so známym hudobníkom vyše dvadsať rokov. Keď bol v Prahe, vždy sa stretli, inak spolu telefonovali aspoň raz mesačne. 

Štaidl bol autorom hudby mnohých českých hitov, stál aj za piesňou Trezor od českého Slávika Jarka Gotta:

V spomienkach sa vrátil do roku 2000, keď mu predstavil Štaidla v Prahe hudobný boss František Janeček (76). "Bolo to na krste jednej z mojich kníh. Padli sme si okamžite do oka. Keď potom onedlho priletel na Floridu, ozval sa mi. Pozval som ho s jeho priateľkou na večeru," prezradil Lamberk. Odvtedy ich kontakty neprerušene pokračovali až doteraz, obaja sa mali totiž vždy o čom porozprávať. "Bol ohromne sčítaný, vzdelaný, a keď sme sa o niečo náhodou priečili, nechal sa presvedčiť, že pravda je inde, než on myslí. Predsa len, mám väčší prístup k informáciám," opísal Štaidlovu povahu lekár z Floridy. 

​Z odchodu na večnosť svojho dobrého priateľa je veľmi nešťastný. Nikdy s ním už nezájde v Prahe do obľúbenej reštaurácie so špecialitami z morských plodov, ktoré Štaidl tak miloval. Už nikdy spolu s ním nebude viesť dlhé debaty na rôzne témy. Nedozvie sa od neho ani nové klebety o známych v Prahe, ktoré mu s chuťou oznamoval vždy, keď spolu telefonovali. Na posledný telefonát preto bude dlho spomínať: "Som rád, že sme spolu hovorili. Naposledy.“ A s istotou možno konštatovať, že nie je zďaleka sám, čo spomína na legendu, šľachtica medzi hudobníkmi, ako ho nazval jeden z jeho obdivovateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie