Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Jana Kirschner si siaha na dno! Jej život sa totálne zmenil
Zdielať na

Jana Kirschner si siaha na dno! Jej život sa totálne zmenil

Archívna reportáž

Pre väčšinu umelcov znamenali obmedzenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou nechcenú pracovnú prestávku. Nie všetci ju však znášajú bez problémov a s dobrou náladou, mnohým ich práca veľmi chýba. No hoci si to mnohí možno nevedia predstaviť, po polroku bez práce si aj nejedna hviezda siahla na finančné dno. Podobne je na tom aj jedna z najvýraznejších slovenských speváčok.

Speváčka Jana Kirschner (41) žije spolu s deťmi, 9-ročnou Matildou Janushkou a Yolanou Yolandou (5), ako aj s partnerom, hudobným producentom Eddiem Stevensom v Londýne. Vo Veľkej Británii už dlhšiu dobu platia veľmi prísne opatrenia v súvislosti s covidom-19. Tie sa podpísali nielen na jej pracovnom živote, ale aj na jej psychike.

Keď sa pred rokmi v jednej zo svojich piesní vyznala, že nechce byť žienka domáca, netušila, že raz sa ňou, aj keď nie celkom dobrovoľne, stane na plný úväzok. Po viac ako dvadsiatich rokoch, čo sa pohybuje na slovenskej a českej hudobnej scéne, zažíva svoj prvý „time out“. To zahŕňa zrušené termíny koncertov, eventov a zatvorené nahrávacie štúdiá. Speváčke hitu Modrá sa to všetko podpísalo pod to, ako priznala nedávno na internete, že sa jej po deviatich rokoch vrátili aj nepríjemné panické ataky. Našťastie ich má čím zahnať, keďže má na starosti rodinu.

Jana si vo všeobecnosti život v Anglicku pochvaľuje a vychováva tam aj svoje dve deti:

​Pre Janu je teraz rodina na prvom mieste. „Ako rodina sa snažíme čo najviac chrániť, takže dodržujeme všetky pokyny,“ hovorí Jana. Pozitívom je, že sa teraz môže naplno venovať svojim dvom dcérkam. Obidve sú školáčky, a tak má Jana na starosti nielen ich  výchovu, ale aj domácu výuku, keďže kvôli pandémii nemôžu chodiť do školy. Každý deň s nimi aj poctivo cvičí, aby mali dostatok pohybu, ktorý potrebujú. A, samozrejme, čas venuje každodennému vareniu, čo iste oceňuje celá rodina. Profesionálna nečinnosť však spôsobuje Jane nemalé finančné problémy. Na sociálnych sieťach sa zverila svojim priaznivcom: „Môj kalendár je prázdny. Už ma nebombardujú zobrazujúce sa eventy v rohu displeja, či upozornenia na blížiace sa udalosti.“ Podobne je na tom zrejme ako hudobník a hudobný producent aj jej partner.

 Jana Kirschner svojich kolegov z umeleckej brandže vyzýva k aktivite a radí im nepodľahnúť smútku a letargii:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Môj kalendár je prázdny. Nebombardujú ma viac zobrazujúce sa eventy v rohu displeja či upozornenia na blížiace sa udalosti. Pozitívne na tom je, že po viac než dvadsiatich rokoch je to aj môj prvý skutočný Time Out. Na začiatku pandémie sme od politikov počuli že v kultúre pracujú predsa kreatívni ľudia a preto sa spoliehajú na našu kreativitu v týchto ťažkých chvíľach. Naša kreativita je skutočne niečo načo nemajú žiadny dosah. Nerozumejú ani významu tohto slova a i keď občas predstierajú záujem o to čo robíme, v zásade sa “kreativity” boja. Je aj na nás umelcoch ako a či kultúra prežije. Slovo kultúra znamená aj "the tilling of land, act of preparing the earth for crops,” pestovať či pripravovať pôdu. Tak teda do práce priatelia, Ešte sme neskončili. slogany nemusím a preto použijem text, ktory sa mi zdá na dnes výstižný: Never underestimate, Creative people and the depths that they will go.” / lyrics by ROISIN MURPHY-EXPLOITATION/ Krásny deň.

Príspevok, ktorý zdieľa Jana Kirschner (@janakirschner_official),

Jana je však veľká bojovníčka a s istou dávkou optimizmu sa zamýšľa: „Na začiatku pandémie sme od politikov počuli, že v kultúre pracujú kreatívni ľudia, a preto sa spoliehajú na našu kreativitu v týchto ťažkých chvíľach. Naša kreativita je skutočne niečo, na čo nemajú žiadny dosah. Nerozumejú ani významu tohto slova, a aj keď občas predstierajú záujem o to, čo robíme, v zásade sa tej ‚kreativity‘ boja.  Je len na nás, umelcoch, ako a či vôbec kultúra prežije. Slovo ‚kultúra‘ znamená aj pestovať či pripravovať pôdu. Tak teda do práce, priatelia,“ entuziasticky, no s miernou dávkou irónie vyzýva svojich kolegov na sociálnej sieti Jana Kirschner.

 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie