Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Veľké odhalenie! Karel Gott nemal rád prezidenta Havla, TOTO je dôvod!
Zdielať na

Veľké odhalenie! Karel Gott nemal rád prezidenta Havla, TOTO je dôvod!

Archívna reportáž

V Česku je práve témou kultúrneho života číslo jeden premiéra filmu Havel. Životopisný film o prvom demokraticky zvolenom prezidentovi Československa po páde komunizmu zhliadla na premiére celá plejáda celebrít, no ktovie, či by sa tam ukázal aj Karel Gott, ak by sa filmu dožil. Sám totiž medzi veľkých fanúšikov Václava Havla údajne nepatril.

To, že Karel Gott nepatril medzi nekritických obdivovateľov prvého československého prezidenta po roku 1989, prezradila jeho dcéra Dominika portálu Ahaonline.cz. V istom momente vraj Václavovi Havlovi (†75) vyslovene nevedel prísť na meno, pričom ten "moment" trval roky.

Ťažko povedať, aký vzťah mal Havel ku Gottovi, no vzhľadom k tomu, že Gott mal za bývalého režimu na ružiach ustlané a dokonca podpísal aj tzv. Antichartu, teda podporil komunistické zriadenie. Jedným z iniciátorov Charty 77 totiž bol aj Václav Havel, Gott si podpisom proti nej iste práve veľké sympatie nezískal, hoci neskôr tvrdil, že ani nevedel o čo ide a do podpisu ho zmanipulovali, spolu s mnohými inými, vrátane Dagmar Veškrnovej, budúcej Havlovej manželky.

Václav Havel zomrel 18. decembra 2011:

​Otvorene o vzťahu Gott - Havel prehovorila 47-ročná Dominika Gottová na základe toho, čo od otca občas počula. "Otec mnoho rokov Václava Havla nemusel. V nejakom článku po revolúcii povedal, že to mal ľahšie, ako on. Že Havel si mohol písať v dobe temna do zásuvky, ale keby sa vzoprel otec, mal by po kariére," hovorí Dominika, ako si jej otec, zrejme veľmi reálne v jeho prípade, vysvetľoval situáciu.

​O Havlovi sa proste doma vôbec nesmelo hovoriť. Až pokým neprišla Gottova šesťdesiatka. "Prezident mu zagratuloval k narodeninám listom a zrazu sa začal otcov vzťah k nemu meniť," spomína si Dominika. O desať rokov neskôr Havla dokonca Karel pozval na oslavu sedemdesiatky. "Tam začala nová éra ich vzťahu, potom už otec Havla pravidelne pozýval aj k sebe na Bertramku," povedala Dominika o zvrate vo vzťahu po dekádach vzájomnej antipatie. Jediné, čo Karla vždy mrzelo, bolo, že od prezidenta nikdy nedostal žiadne vyznamenanie.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie