Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Slávna česká kapela prišla o speváka! Zomrel náhle, mal ešte kopu plánov
Zdielať na

Slávna česká kapela prišla o speváka! Zomrel náhle, mal ešte kopu plánov

Zdroj: Reprofoto/Uddn.com

Napriek štýlu mimo hlavného prúdu patrila táto česká kapela medzi skutočne úspešné, s pravidelne vypredanými koncertmi. Celých 60 rokov patrila skupina Spiritual Kvintet medzi najobľúbenejšie na československej folkovej scéne. Smrť speváka kapely je pre kapelou obrovskou ranou.

Spevák a kontrabasista kapely, 82-ročný Dušan Vančura, zomrel náhle práve v deň, keď mala kapela odohrať jeden z plánovaných rozlúčkových koncertov. Chceli ukončiť 60 rokov existencie dôstojným rozlúčením sa s fanúšikmi. To však ešte v marci prekazila pandémia a bolo jasné, že 15. apríla koncertná šnúra nezačne.

Koncerty preložili na jeseň a ako kapela informuje, uskutočnia sa napriek tragickej udalosti. O  náhlom skone Dušana Vančuru informoval vedúci skupiny a zakladajúci člen Jiří Tichota.

Vypočujte si jednu z najznámejších skladieb kapely:

"Je to veľmi zlá správa, a to nielen profesne, ale aj ľudsky. My sa s Dušanom poznáme od mladosti, aj keď prišiel do kapely 9 rokov po zahájení jej činnosti, tak súbežne takmer od počiatku skúšal robiť niečo podobné. Bolo veľkým šťastím pre Spirituál kvintet, že sme sa napokon zišli v jednej kapele. A myslím, že to, čo Spiritual kvintet po celú dobu znamenal, je spojené s Dušanom, ktorý sa na všetkom podieľal ako výborný autor," vzdal hold zosnulému kamarátovi a kolegovi Tichota.

Skladba, ktorú preslávili ešte v 60. rokoch:

V týchto dňoch vyšla kniha k 60. výročiu existencie kapely. "Dušan ju už, bohužiaľ, neuvidí, aj keď do nej napísal veľmi krásne pasáže o putovaní po Amerika a podobne. Ona mal veľký literárny talent a bol skvelým textárom," pokračoval v chvále Tichota.

Kapela odohrala z plánovaných 15 koncertov len dva. Na jeseň sa teda môžu jej fanúšikovia tešiť na 13 vystúpení, žiaľ, už bez Dušana Vančuru, rodáka z Užhorodu. "Koncerty budú aj spomienkou na Dušana, to mi ale naozaj nikdy ani nenapadlo," povzdychol si kapelník skupiny Spiritual kvintet.

Súvisiace články

Najčítanejšie