Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Toto je ONA! Kapela desaťročia má dôvod oslavovať!
Zdielať na
Hudba

Toto je ONA! Kapela desaťročia má dôvod oslavovať!

Archívna reportáž

Ako sa stať kapelou desaťročia? Maličkosť, stačí pravidelne vypredávať obrie štadióny a zarábať milióny a milióny. Táto skupina by mohla byť v tomto zmysle dosť dobre aj kapelou storočia.

Neuveriteľných 43 rokov obšťastnujú svet svojou tvrobou. A zaslúžene patria medzi najväčšie hviezdy, ktoré zarábajú milióny ako na bežiacom páse.

Už je to oficiálne, že U2 sa darí aj poslednú dekádu. Interpretom, ktorý za posledných desať rokov zarobil najviac na živom hraní, je totiž práve táto írska kapela. V piatok to oznámila spoločnosť Pollstar, ktorá sa venuje hudobnému biznisu.

Kapela U2 rada šokuje, napríklad takto:

U2 za obdobie od novembra 2009 do novembra 2019 zarobili na svojich turné spolu 1,03 miliardy amerických dolárov, čo je v prepočte zhruba 935 miliónov eur.

Na druhom mieste za U2 nasledujú The Rolling Stones, tretí je Ed Sheeran a štvrtá Taylor Swift. Do desiatky najúspešnejších koncertných interpretov poslednej dekády sa vošli ešte aj Beyoncé, Bon Jovi, Paul McCartney, Coldplay, Bruce Springsteen a Roger Waters.

U2 vznikli v roku 1976 a patria k najúspešnejším kapelám na svete. Na konte majú 14 štúdioviek a kopu hitov. Pieseň Ordinary Love, ktorú napísali pre film Mandela: Dlhá cesta k slobode (2013), získala Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Získali už 22 cien Grammy a v roku 2005 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Súvisiace články

Najčítanejšie