Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dražba Gottovej (†80) Mony Lisy sa blíži! Vydraží najslávnejší obraz vdova Ivana?
Zdielať na
Hudba

Dražba Gottovej (†80) Mony Lisy sa blíži! Vydraží najslávnejší obraz vdova Ivana?

Archívna reportáž

O tri týždne sa otvoria brány prestížnej pražskej galérie, v ktorej sa bude dražiť najslávnejší obraz Karla Gotta, Mona Lisa. Hoci zosnulý spevák svoje obrazy predával veľmi nerád, v roku 2002 zmenilo plátno s tajuplnou ženou majiteľa.

​Podľa hovorkyne galérie nie je predávajúcim nikto zo šoubiznisu, píše Aha

Na obraze je venovanie a dátum. Podľa nej ide o obdivovateľa, žiadnu známu osobu. Prečo sa ale spevák rozhodol pred rokmi svojej najobľúbenejšej maľby zbaviť, zostáva vo hviezdach. 

Nešpekuluje so smrťou​

Na majiteľa Gottových obrazov mohla do značnej miery zapôsobiť aj vlaňajšia dražba obrazu Oldřich Nový a Anny Ondráková. Z vyvolávacej ceny 250 tisíc korún sa konečná suma vyšplhala na 1,4 milióna. A to spevák ešte žil. 

Zaujímavé ale je, že človek, ktorý 17 rokov Monu Lisu vlastnil, prekvapivo nešpekuluje s Gottovou smrťou. Galérii ponúkol obraz ešte v lete, teda v čase, kedy spevák ešte žil. 

Je otázkou, či sa Monu Lisu nepokúsi vydražiť vdova Ivana. Všetko sa dozvieme 1. decembra, kedy sa dražba uskutoční. 

Karel Gott zomrel 1. októbra. Spevák podľahol akútnej leukémii. Na večnosť odišiel v kruhu najbližšej rodiny. Pozrite si priloženú reportáž:

Trápil sa 

V rokoch 2015 a 2016 podstúpil Karel Gott chemoterapiu v boji proti rakovine lymfatických uzlín. Neskôr podstúpil ďalšiu liečbu, keď sa snažil s pomocou lekárov poraziť ochorenie krvi s názvom myelodysplastický syndróm. 

Na jednej strane rakovinu porazil, no choroba krvi sa tento rok rozvinula na akútnu leukémiu, ktorá maestra stála život. Navyše, chemoterapia mu spôsobila aj ďalší problém. 

V roku 2010 podstúpil Gott operáciu, pri ktorej mu do tela umiestnili skrutky. O šesť rokov neskôr, po chemoterapii, podstúpil zákrok opäť. Do tretice to už ale možné nebolo, pre jeho pokročilý vek a zdravotné problémy. Posledné tri roky teda trpel veľkými bolesťami, hoci to na sebe nedával poznať.

Okrem zdravia i finančné problémy

Spevák v posledných rokoch svojho života riešil aj nemalé finančné problémy. Úrady mu zistili veľké daňové nedoplatky. Celá kauza skončila na súde.

"Môj útočník zle zdanil zahraničné príjmy a vznikol ist nedoplatok. Išlo dovedna o osem rokov," vyhlásil spevák pred časom.

Podľa Aha išlo o viac ako 14 miliónov českých korún.

Gotta platba dosť bolela, a celú vec posunul na súd. Štát mu následne väčšiu časť peňazí vrátil. 

Zdielať na

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie