Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Šokovaný Petr Janda! Za rasistické výroky tri roky basy?!
Zdielať na

Šokovaný Petr Janda! Za rasistické výroky tri roky basy?!

Archívna reportáž

Petr Janda, líder legendárnej kapely Olympic, sa nestačí diviť, čo sa deje s jeho mladším bratom. Tí dvaja akoby boli z inej planéty, hoci ich spája láska k hudbe, na meno si nevedia prísť už roky.

Hoci je 67-ročný Slávek Janda lídrom kapely Abraxas, nikdy sa mu nepodarilo dosiahnuť takú slávu, akou sa môže pochváliť o desať rokov starší Petr so svojím Olympicom. To ale nie je zásadný bod sporu medzi súrodencami.

Petr Janda bol hosťom aj v Superkaraoke:

​Bratia spolu nekomunikujú už vyše dvadsať rokov pre rodinnú hádku, píše portál blesk.cz. Nie je ale známe, či mal Slávek vždy názory nerešpektujúce iné rasy, ako aj sklony veriť konšpiráciám, alebo to prišlo až s vekom. S Petrom si v tomto ruky rozhodne podať nemôžu.

Stačí si prezrieť Facebook Slávka Jandu a je pomerne jasné, aké sú jeho názory. Zdieľa správy z tzv. konšpiračných webov, no občas skĺzne aj k pomerne nediplomatickým vyjadreniam. A v minimálne jednom prípade aj ku komentáru s rasistickým podtónom.

Išlo o prípad znásilnenia českej dievčiny imigrantom vyhosteným z Nemecka. Komentár zdieľal "lovec" rasistov Karel Vyskočil.

Právnik sa na margo komentáru vyjadril, že ide o jasne rasistický výrok a vidí v ňom znaky hanobenia rasy či etnika. "Pretože to koluje po Facebooku, pri prípadnom odsúdení by autor takého vyjadrenia mohol dostať trest až do výšky troch rokov odňatia slobody," povedal pražský advokát Jakub Drábek pre portál extra.cz.

"Ježišmária! Tak vidíte, ako dopadol. Teraz je po tom všetkom z neho ešte aj rasista," smutne okomentoval názory svojho brata Petr Janda.

Súvisiace články

Najčítanejšie