Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Osudová žena v Oceáne
Zdielať na
Hudba

Osudová žena v Oceáne

Archívne video

Femme fatale je názov nového albumu, ktorý 14.decembra 2018 dáva milovníkom synthypopu do pozornosti českobudejovická skupina Oceán.

Koncom osemdesiatych a začiatkom deväťdesiatych rokov nemala popularita skupiny v Československu obdobu. Bratia Vozáryovci, Petr Kučera a Petr Muk sa stali doslova hudobným kultom. Nielen produkciou, ale aj filozofickým poňatím a vizualizáciou svojich koncertov.

​​Zdá sa, že po desaťročiach a personálnych obmenách je Oceán na ďalšej dobrej vlne. Želaný comeback s Petrom Mukom (†) sa síce nikdy nestal reálnym, no zvyšní členovia to nezabalili.

Pred siedmimi rokmi postavili pred mikrofón Jitku Charvátovú a to sa im, zdá sa, stalo osudným. Kým prvé roky išlo skôr o pripomenutie pôvodnej tvorby a nostalgicky si zaspomínať na zašlú slávu, dnes môžeme smelo hovoriť o ďalšej úspešnej epizóde Oceánu.

Stavili na ženskosť, urobili dobre

Pred dvomi rokmi skupina „vyskúšala“ fanúšikov albumom Ve smíru (2016) a dnes prichádza s novou kolekciou pesničiek. Tá dostala príznačný názov Femme fatale. Hudobníci nahrávku venovali všetkým ženám, bohyniam. Autorom textov je dvorný poet a dnes už aj hráč na gitary Petr Hons. Za bicími nástrojmi sedí od počiatku Oceánu Jan Vozáry a na klávesy hrá Petr Kučera. Producentom albumu je tak ako v prípade nahrávky Ve smíru Armin Effenberger. Prvým singlom je pieseň Koření.

Vypočujte si skladbu s názvom "Žádnej strom neroste do nebe":

Oceán stavil na ženu a ženskosť. Sme svedkami premeny skupiny, ktorá prežila okamihy slávy, z ktorej ale nechce žiť naveky. Oceán vydáva v novej zostave už druhý štúdiový album, čo je dôkazom toho, že to myslia vážne. Zo skupiny sa opäť stáva uznávaný hudobný element na česko-slovenskej hudobnej scéne. Femme fatale je toho jasným signálom nielen pre skalných fanúšikov. Je to rázny krok vpred.

Na albume je síce počuť vplyv „starého“ Oceánu, možno i Shalomu. Ale tak to už vo svete hudby chodí. Každý sa do nového diela snaží „vpratať“ niečo svojské, nezameniteľné a rozpoznateľné. V každom prípade, hudobne sa Oceán posunul do ďalšej úrovne. Slovenskí fanúšikovia sa teda veru majú na čo tešiť. Veríme, že čoskoro aj naživo.

​Zmena skupine svedčí. Kedysi mu slávu priniesol charizmatický a nezameniteľný hlas Petra Muka, dnes Oceán ponúka famóznu Femme fatale Jitku Charvátovú.

Vypočujte si druhý singel z nového albumu:

Súvisiace články

Najčítanejšie