Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zrodený pre Freddieho
Zdielať na
Hudba

Zrodený pre Freddieho

Archívna reportáž

Freddie Mercury bol výnimočný v každom smere. Spevák a skladateľ s indickými koreňmi zásadne ovplyvnil nielen britskú, ale celosvetovú scénu. Vo filme Bohemian Rhapsody ho stvárnil kalifornský fešák s egyptskými koreňmi Rami Malek.

Narodil sa na malebnom ostrove Zanzibar. S rodičmi sa ale presťahoval do Británie, kde zažiaril najviac ako mohol. Zomrel však príliš mladý, vo veku 45 rokov na AIDS. 

Film Bohemian Rhapsody zobrazuje spevákovu pätnásťročnú raketovú kariéru, ktorá končí jedinečným koncertom Live Aid vo Wembley. Názov je prevzatý z rovnomennej piesne Bohemian Rhapsody, najväčšieho hitu rockovej kapely Queen. 

Vykopnutý režisér

Réžiu mal na starosti Bryan Singer. Pre jeho nevýpočitateľné správanie ale skončil. Stalo sa, že sa vôbec nedostavil na nakrúcanie. Po Dni vďakyvzdania zmizol na tri dni. Nahradil ho kameraman.  

Štúdio Fox preto režiséra vyhodilo a začalo hľadať náhradu. Obrátili sa napríklad na Ridleyho Scota, réžie sa napokon ujal Dexter Fletcher. 

Ide o tradične nakrútený film, ktorého jediným experimentom sú spomalené zábery alebo výtvarné efekty. 

​V radách scén je ale strhujúci. Môže za to hudba legendárnej kapely Queen, ale hlavne hlavný protagonista Rami Malek. 

Kombinácia troch hlasov

Ramiho obsadenie bolo pre film zásadné. Akoby sa pre Mercuryho narodil. Získal si divákov bezprostredným prejavom a nevídaným temperamentom. To mu vydržalo až do samotného finále filmu. 

​Producenti priznali, že Mercury je vo filme kombinácia troch hlasov, ale niektoré pasáže spieval Malek osobne.

Zaujímavé je, že sa pôvodne plánovalo obsadiť herca Saschu Barona Cohena. Ten si ale prial nakrútiť neprístupný film, s čím členovia skupiny Queen nesúhlasili. Do úvahy spadal aj Daniel Radcliffe. Malek ale stvárnil Freddieho tak presvedčivo, že si iného herca v úlohe nedokážeme predstaviť.

Súvisiace články

Najčítanejšie