Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Cigánski Diabli na jednom pódiu s tanečníkmi Cirque du Soleil
Zdielať na

Cigánski Diabli na jednom pódiu s tanečníkmi Cirque du Soleil

Archívna reportáž

Slovenský orchester Cigánski Diabli vystúpil v nedeľu na námestí v Topoľčanoch s tromi tanečníkmi Cirque du Soleil.

"Návštevníci a návštevníčky koncertu si mohli vychutnať netradičné spojenie rezkých cigánskych skladieb a tanca v neuveriteľných tempách a rytmických zmenách," priblížil člen kapely, violista Jozef Farkaš.

​So sólistami legendárneho cirkusu sa po prvý raz stretli pred rokmi na turné v Japonsku. "Tam sme sa takpovediac vzájomne okukávali, obdivovali, ale aj inšpirovali, no stále sme ešte nespolupracovali. To prišlo neskôr v Poľsku, kde úplne spontánne, bez nejakej prípravy a dohody, vbehli tanečníci počas nášho vystúpenia na pódium a tancovali na našu hudbu, čo malo obrovský ohlas u publika a, samozrejme, aj u nás," vysvetlil Farkaš.

"Na základe toho sme od roku 2013 v úzkom pracovnom kontakte a naše spoločné predstavenia neustále rozširujeme o nové prvky. Tentoraz okrem etno a cigánskej hudby zaznel i čardáš a verbunk a predviedli sme aj battle medzi našimi hudobníkmi a tanečníkmi, v ktorom sa pretekali, kto rýchlejšie či nápaditejšie predvedie danú tému. Premiérovo sme pritom do koncertného setlistu zaradili skladbu Billie Jean od Michaela Jacksona a návštevníci koncertu si mohli vypočuť i známe melódie z opery Carmen od Georgesa Bizeta," priblížil Farkaš.

Kapela s tanečníkmi Cirque du Soleil vystúpi ešte raz, a to v sobotu 18. augusta na festivale Hontianska paráda v Hrušove.

Okrem avizovaného koncertu čaká Cigánskych Diablov do konca leta ešte niekoľko vystúpení po Slovensku a v posledný augustový deň zavítajú na otvorenie koncertnej sezóny vo fínskych mestách Tampere a Hämeenlinna, kde pobudnú do 4. septembra.

"Do Fínska sa veľmi tešíme, budeme tam vystupovať vo veľkých koncertných sálach a v divadlách," poznamenal cimbalista Ernest Šarközi.

Kde prídu, tam zažiaria. Inak tomu nebolo ani v Číne. Pozrite si archívnu reportáž:

"Na muzikantskom živote je super, že nie sme priviazaní len k jednému stejdžu, na ktorý sa vraciame každý deň, ale publikum, miesta a krajiny sa stále striedajú, tak ako aj sály s pódiami pod holým nebom," nadviazala na jeho slová manželka, violončelistka a speváčka Silvia Šarköziová.

"Raz hráme festival, kde sú ľudia oblečení v rifliach a tričkách a na druhý deň hráme v koncertnej sále, kde sú v smokingoch," dodal Ernest.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie