Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko sa rozlúčilo s Mariánom Vargom (†70)
Zdielať na

Slovensko sa rozlúčilo s Mariánom Vargom (†70)

V priestoroch bratislavského kostola Cirkvi bratskej sa v nedeľu popoludní rozlúčila rodina a priatelia s Mariánom Vargom (†70). V stredu podľahol dlhej a vážnej chorobe.

Slovensko sa rozlúčilo s geniálnym muzikantom Mariánom Vargom. Ten podľahol v stredu obštrukčnej chorobe pľúc a rakovine.

Na poslednej ceste ho odprevádzala manželka, synovec, priatelia a fanúšikovia. Smútočný obrad prebehol v bratislavskom kostole Cirkvi bratskej, informoval Nový Čas.

V kostole bolo pred začatím obradu zhruba dvesto hostí. Medzi prítomnými sa objavili hudobníkovi dlhoroční kolegovia a kamaráti. Nechýbali Pavol Hammel, Janko Lehotský, Kamil Peteraj, Štefan Hríb, Daniel Hevier či Juraj Nvota. Medzi smútiacimi hosťami sa objavil aj monsignor Róbert Bezák, či kazateľ Daniel Pastirčák, informovala Pluska.sk.

Marián Varga sa narodil 29. januára 1947 v Skalici. Od šiestich rokov navštevoval Ľudovú školu umenia a bral aj súkromné hodiny kompozície. Hudbu študoval na bratislavskom konzervatóriu, štúdium však nedokončil a stal sa členom skupiny Prúdy, s ktorou v roku 1969 nahral legendárny album Zvoňte, zvonky.

Neskôr založil prvú česko-slovenskú art-rockovú kapelu Collegium Musicum, s ktorou vydal napríklad albumy Konvergencie (1971), On a ona (1979) či Divergencie (1981). Od zániku skupiny v roku 1979 sa venoval konceptu absolútnej improvizácie i piesňovej tvorbe.

Spolu s Pavlom Hammelom je autorom hudby muzikálu Cyrano z predmestia. Spolupracovali aj na albumoch ako Zelená pošta (1972) či Na II. programe sna (1976). Spolupracoval aj s Moyzesovým kvartetom.

Súvisiace články

Najčítanejšie