Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zomrel uznávaný hudobník Marián Varga (†70)
Zdielať na

Zomrel uznávaný hudobník Marián Varga (†70)

BRATISLAVA / Zomrel hudobník, skladateľ a osobnosť slovenskej kultúry Marián Varga. Vydal päť sólových albumov. Spolupracoval so skupinou Prúdy a aj Pavlom Hammelom. Informáciu priniesol Denník N.

Marián Varga v stredu poslednýkrát vydýchol. Zápasil s mnohými zdravotnými problémami žalúdka a pľúc. Boj s ťažkou chorobou napokon prehral. "Marián zomrel po príchode z nemocnice," povedala Vargova manželka pre Nový Čas.

Po nezhodách skončil

Od šiestich rokov navštevoval Ľudovú školu umenia a paralelne bral súkromné hodiny kompozície u profesora Jána Cikkera. Neskôr sa stal žiakom bratislavského konzervatória, kde študoval klavír u Romana Bergera a kompozíciu u Andreja Očenáša.

Po troch rokoch, v roku 1967, konzervatórium opustil a onedlho sa stal členom skupiny Prúdy, s ktorou nahral v roku 1969 legendárny album Zvoňte, zvonky. Po nezhodách v skupine opustil aj Prúdy a založil prvú slovenskú artrockovú kapelu – Collegium Musicum.

Jej repertoár pozostávajúci prevažne z inštrumentálnych kompozícií zahŕňal okrem reinterpretácií tém z klasickej hudby (Haydn, Bartók, Stravinskij...) aj vlastné skladby s prvými náznakmi umeleckej postmoderny (napr. „Eufónia“ z albumu Konvergencie), ktorá je princípom jeho súčasnej tvorby.

Vedel, že zomiera

Po zániku skupiny Collegium Musicum (1979) sa Varga rozhodol pre úlohu osamelého bežca a ako jeden z prvých hudobníkov u nás sa začal venovať konceptu absolútnej improvizácie, čiže komponovaniu hudby v reálnom časopriestore.

​Priebežne sa venoval aj piesňovej tvorbe, v spolupráci s Pavlom Hammelom vydali päť albumov a skomponovali prvý rockový muzikál na Slovensku s názvom Cyrano z predmestia.

Už dlhšie na tom nebol zdravotne dobre, po problémoch so žalúdkom a k chorobe pľúc sa pridala ešte rakovina. Vedel, že umiera a vedeli to aj jeho najbližší. V januári oslávil sedemdesiatku a zdalo sa, že sa ešte dokáže vzoprieť zdravotným trápeniam, ale nestalo sa.

Marián Varga na svoje 70. narodeniny poskytol redaktorovi televízie JOJ Danielovi Levickému Archlebovi rozhovor.

Súvisiace články

Najčítanejšie