Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slávny spevák a gitarista pripravoval album. Vyjde týždeň po jeho smrti
Zdielať na

Slávny spevák a gitarista pripravoval album. Vyjde týždeň po jeho smrti

Legendárny spevák a jeden z priekopníkov rock'n'rollu zomrel. Autor svetoznámych hitov ako Johny B. Good, Maybellene alebo Rock and Roll Music zomrel na následky choroby.

Chucka Berryho našli bez známok života v jeho dome. Privolaným lekárom sa ho nepodarilo oživiť. Mal 90 rokov.

Už o niekoľko týždňov by mal vyjsť úvodný singel z nového albumu. Ten vyjde posmrtne a bude sa volať Chuck. 

Legendárne koncertné variácie

Umelec si od samého začiatku vymýšľal vlastné pesničky, krátke a úderné, ktoré dopĺňal o vtipný a svieži pódiový prejav. Na jeho hudbe vyrástli Beatles či Rolling Stones. Hudba Berryho vychádzala z rýchleho blues a z country. Bola explozívna ako jeho vlastný život.

https://twitter.com/CultLegends/status/843350440645410816

Jeho slávne gitarové sóla mali vplyv na rozvoj rockovej hudby. Jeho koncertné variácie sa stali legendárnymi, a gitaristi ich napodobňujú dodnes. Spevák začínal v kostole, kde pracoval jeho otec. 

Roky v base

Chuck, v ktorého žilách koluje afroamerická a indiánska krv, sa narodil ako tretie zo šiestich detí. Jeho matka bola učiteľka. Ako malého ho nadchla hudba bluesmanov a naučil sa hrať na gitaru. 

https://twitter.com/itv5/status/843335243683782660

V roku 1944 mal prvý konflikt so zákonom. Odsúdili ho na desať rokov za ozbrojenú lúpež. Vo väzení si posedel štyri roky. Potom sa oženil, pracoval v automobilke, stal sa kaderníkom a rovnako aj fotografom. Najviac ho ale priťahovala hudba, ktorou sa začal živiť v roku 1952.

V sieni slávy

So slávou sa dostavili aj ďalšie opletačky so zákonom. V roku 1962 ho odsúdili na trojročné väzenie za ilegálny prevoz mladého dievčaťa cez hranice, ktoré chcel údajne pohlavne zneužiť. Odsedel si rok a pol. Zistil, že je veľmi slávny. Jeho hity preberali Beatles, Rolling Stone a ďalšie zvučné kapely.

https://twitter.com/52Pinup/status/843325069153656832

Vydal 30 profilových dosiek a celý rad kompilácií. V roku 1985 dostal cenu Grammy za celoživotný prínos a uviedli ho do rokenrolovej siene slávy. Rovnako má aj hviezdu na chodníku slávy v Hollywoode.

Súvisiace články

Najčítanejšie