Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zomrel britský hudobník Keith Emerson, asi spáchal samovraždu
Zdielať na
Hudba

Zomrel britský hudobník Keith Emerson, asi spáchal samovraždu

V Kalifornii zomrel britský klávesista a zakladateľ jednej z prvých rockových kapiel Emerson, Lake&Palmer Keith Emerson. Mal 71 rokov. Našli ho v piatok s prestrelenou hlavou. Polícia prípad vyšetruje ako samovraždu.

Emersonovo telo našli policajti v jeho dome v Santa Monice. Hudobník od 60. rokov pôsobil ako klávesista v mnohých skupinách, preslávil sa ako jeden zo zakladateľov kapely Emerson, Lake&Palmer, ktorú tvorili najznámejší rockoví muzikanti. Ako basista v nej hral Greg Lake a ako bubeník Carl Palmer. kapela bola najznámejšia v 70. rokoch, kedy vydala deväť štúdiových albumov.

"Keith bol jemná duša s láskou k hudbe. Bol to vášnivý klávesista, ktorý bude ešte veľa rokov nedosiahnuteľný. Bol to priekopník a inovátor, ktorého hudobná genialita nás všetkých, kto sa pohybujeme v rocku, klasickej hudbe i jazze, zasiahla," reagoval na svoje web stránke na Emersonovo úmrtie Palmer.

Kapela Emerson, Lake&Palmer vznikla v roku 1970 a fungovala do roku 1979. Ešte raz sa dali dokopy v 90. rokoch a po ďalšom rozchode potom koncertovala jednorazovo v roku 2010. Emerson pôsobil tiež sólovo a v roku 2004 vydal autobiografiu Pictures of an Exhibitionist (portréty jedného exhibicionistu).

Žiadna ikona

Jeho partnerka Mari Kawaguchi povedala, že Emerson sám seba nepovažoval za rockovú ani popovú ikonu.

"Doma počúval buď klasiku, alebo jazz. Rock sme nikdy nepočúvali. Nenávidel, keď ho považovali za rockovú hviezdu... chcel byť známy ako skladateľ. Nikde nepodliehal snahe byť obchodne úspešný, to ho nezaujímalo. Hovorieval: ´Nie som rocková hviezda a nikdy som ňou nebol. Chci sa len venovať hudbe´," prezradila Mari Kawaguchi.

Emerson hral aj so symfonickými orchestrami, napríklad v Nemecku a Japonsku. V apríli mal odcestovať na krátke turné do Japonska.

Zomrel Keith Emerson: 

Súvisiace články

Najčítanejšie