Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Desať európskych hudobných festivalov, o ktorých ste ešte nepočuli
Zdielať na
Hudba

Desať európskych hudobných festivalov, o ktorých ste ešte nepočuli

Od opustenej uhoľnej bane až po táboráky v bulharských horách. Toto sú európske hudobné festivaly, o ktorých ste určite nepočuli a nemali by ste si ich nejchať ujsť. Festivaly vybral denník The Guardian.

1. Meadows in the Mountains, Bulharsko

Vďaka divokej atmosfére festivalu, kde prevládajú táboráky a ľudia nemajú problém vyšplhať sa na stromy, si Meadows za posledných 5 rokov vybudoval výbornú povesť. Ponúka jedinečne magický zážitok. Nachádza sa v pohorí Rodopy, kde sa dni začínajú hmlou, ktorá sa kĺže po krajine. Náročný line-up ulahodí náročným undergroundovým polsucháčom Jane Fitz, Al Dobson Jr a Mo Kolours patria medzi headlinerov, Quantic je pravdepodobne najznámejšie meno v line-up, ktorý sa nesie v duchu techna, house a soulu.

Facebook

2. Festiwal Tauron Nowa Muzyka, Poľsko

Znie to ako dej z béčkového hororu. Skupina detí, ktorá poskakuje na miestach opustených baní pre zábavu. Na takomto mieste sa v skutočnosti koná avantgardný hudobný festival v srdci Katovíc. Rozkladá sa medzi šachtami, ktoré fungovali od roku 1823 do roku 1999. Festivalový line-up tvorí rapper Tyler the Creator, neo-soulový talent Fatima a techno legenda Jeff Mills, ktorý hrá s poľským národným rozhlasom Symphony Orchestra. To všetko sa bude diať v starej výrobnej hale a sklade.

Facebook

3.Southern Soul Festival, Čierna Hora

Festival plný slnka, mora a duše - to je festival na Copacabana Beach na čiernohorskom pobreží Stredozemného mora. Koná sa tretíkrát a udalosť prináša viac ako 40 vystúpení v troch etapách na obrovskej piesočnatej pláži. Medzi tohtoročných hudobníkov, ktorí tu odohrajú koncert patria skladatelia Dorian Concept a Romar, uší návštevníkov poteší európsky jazz vo forme Matthew Halsall Quintet a Elliptics. Berte to ako hudobnú dovolenku. Z festivalu sa budete vracať s pocitom osvieženia.

Bajzlik Zdravko

4. Mandrea Music Festival, Taliansko

Osviežte sa na reggae festivale v pohorí ohromujúcich Dolomitov. Mad Professor a Max Romeo sú headlineri tohto ročníka. Festival sa nachádza pri jazere Lago di Garda. Je najväčším jazerom v Taliansku. Okolo neho môžete uskutočniť výlet, bicyklovať sa a liezť po skalách. Festival sám o sebe ponúka veľa rozptýlenia, vrátane kina, mini-skate parku a dielní.

Matteo Righi

5. Festival Yeah!, Francúzsko

Na tomto festivale vystúpi medzinárodne preslávený DJ a producent Laurent Garnier. Festival Yeah! sa nachádza v peknom francúzskom meste Lourmarin. Nemyslite si, že sa bude celú noc hrať techno. Zažijete pohodu, dobré jedlo a hudba s rodinou a priateľmi. Line-up je prevažne zmes indie elektro, rocku a folku, rovnako sa na pódiách vystrieda mnoho diskdžokejov. Garnier bude púšťať pesničky aj v detskom stane. A ak budete mať chuť, v sobotu organizátori pripravujú program pre nadšencov petangu.

Facebook

6. Træna Festival, Nórsko

Pomôžte zvýšiť populáciu mesta Træna, jedného z najmenších obcí v Nórsku tým, že sa zúčastníte každoročného festivalu na drsnom ostrove obklopenom šumiacim oceánom. Všetkých 500 občanov sa každoročne zapája do akcie, ktorá ponúka najmodernejšiu nórsku hudbu, vrátane melodickej electro-pop Emilie Nicolas a KUUK, ktorého prezývajú aj oslovký Die Antwoord. Festival môže byť doslova trochu "príliš" pre väčšinu návštevníkov, je to ale perfektná zámienka, aby preskúmali jedno z najdramatickejších a najdivokejších prostredí v Európe, píše portál the Guardian.

Facebook

7. MS Dockville, Nemecko

Festival nie je tak známy ako iné nemecké festivaly Fusion, Hurricane or Melt. MS Dockville je hudobno-umelecká party na riečnom ostrove Wilhelmsburg v Hamburgu. Farebné inštalácie a umelecké diela dodávajú festivalu pestrosť a rôznorodosť. Tohotoročný line-up by mal apelovať na detskú indickú party na celom svete. Tento rok tu vystúpia Interpol, Django Django, Caribou, Four Tet.

Facebook

8. Flow Festival, Slovinsko

Festival bol založený v Helsinkách. V uplynulom desaťročí si Flow vybudoval solídnu reputáciu, tlačí na svet najlepšiu súčasnú hudbu. Tento rok putuje do Slovinska prvýkrát. Festival sa koná v továrni z 19. storočia v Ľubľane. Line-up nepoľavuje - Metronomy, Pet Shop Boys a Roisin Murphy. Prítomnosť Derricka Maya, Ame a DJ Koze-a odhaľujú aj techno charakter. 

Facebook

9. Into the Valley, Švédsko

Ak chcete navštíviť príodný amfiteáter, miesto Dalhall je to pravé. Festival je umiestnený do bývalého lomu vo Švédsku s modrým jazerom v spodnej časti. Dramatické miesto sa používa ako dejisko udalostí po celé leto. Počas festivalu Into the Valley sa premenení na open-air klub. Ide o dvojdňové oslavy špičkovej elektronickej hudby. Carl Craig, Ben Klock a John Talabot patria medzi all-star tanečného zoznamu. Hoci ide o prvý ročník festivalu, už teraz sa hovorí o úspechu.

Facebook

10. Paradise City, Belgicko

Len pár minút od Bruselu, v areáli zámku z 15. storočia, sa koná eko-festival Paradise City. Ten si kladie za cieľ vytvoriť "zelené útočisko" pre návštevníkov festivalu. Nájdete tu kompostovacie toalety, vegetariánske jedlo a nejednorázové poháre. Nedostanete vstupenku, dostanete zelenú kartu. A počas tohto užívania si, vám zahrá indická a elektronická hudba. Tiež Jazzanova a Soul Clap či Matthew Herbert.

paradisecity.be

Na festival je dôležité sa vhodne obliecť. Redaktorka Petra Poláčiková pre vás pripravila ideálny outfit:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie