Polojasno
17°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Gitarista Jimi Hendrix (†27) ožil na plátne
Zdielať na

Gitarista Jimi Hendrix (†27) ožil na plátne

Považovali a stále ho aj považujú za najtalentovanejšieho gitaristu všetkých čias. Na pol černoch a na pol indián, Jimi Hendrix bol pre svet rockovej hudby fenoménom, ktorý nikdy nevyhasne. Teraz ožíva na plátnach kín. A prináša pohľad na život tejto hudobnej legendy ešte predtým, ako sa stal slávnym.

Jeho hudobný štýl a prejav boli nezameniteľné. Na vlastnej koži to pocítil aj André Benjamin, herec, ktorý stvárnil Jimiho v novom filme. "Bolo to doslova strašidelné. Ak ste gitarista, musíte na všetko zabudnúť a začať od začiatku. Keď Jimi hral, vyzeralo to veľmi prirodzene, akoby ani necvičil. A to som sa musel naučiť," opisuje André.

Z hudobnej prepadol

Prvú gitaru dostal Jimi od svojho otca, keď mal 11 rokov. Paradoxne na základnej škole prepadal práve z hudobnej výchovy. "Skvelé na tvorbe filmu ako je tento je to, že môžete byť pozorný, trpezlivý a zamerať sa iba na jedno obdobie," tvrdí režisér John Ridley.

A tak vo filme uvidíte aj scény z Jimiho súkromného života, ktoré neboli vždy najidylickejšie. "Veľa ľudí ani nevie, ako veľmi Jimiho zaujímala filozofia, rasové otázky, hudba, prečo hral veci, ktoré hral alebo že miloval sience fiction. Bol sčítaný a mal rád Mozarta či Handela rovnako ako bluesmanov," opisuje Ridley.

Všetko je na mojej strane

Pravdou je, že Jimi Hendrix očaril svet najmä svojím gitarovým umením a veľmi skoro ho opustil, ako 27-ročný, kvôli neúmyselnému predávkovaniu drogami. "Myslím si, že to bola jeho sloboda, vziať si všetko a potom to vypľuť naspäť. Takto by chcel podľa mňa tvoriť každý umelec," myslí si Benjamin.

Film s názvom Všetko je na mojej strane je obrazom života tohto fantastického gitaristu, ktorý bol veľmi citlivý no už siahal na piedestál gitarovej slávy.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie