Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Jirásková (†81), Dóczy (†83), Bednárik (†65). Nikdy nezabudneme!
Zdielať na
Hudba

Jirásková (†81), Dóczy (†83), Bednárik (†65). Nikdy nezabudneme!

Oči nám v roku 2013 zaplavili slzy hneď niekoľkokrát. Tam hore odišli herci, speváci a ďalšie známe osobnosti za ktorými smútia nielen ich blízki, ale aj celé Slovensko. Zaspomínajme si na významné osobnosti Slovenska a Česka.

Začiatkom roka zomrela česká herečka Jiřina Jirásková. Účinkovala v prvom československom seriáli, stvárnila stovky postáv vo filme, divadle a televízii. Diva českého i slovenského divadla a filmu Jiřina Jirásková mala viaceré zdravotné ťažkosti a nechcela už žiť. Pár týždňov pred smrťou sa dokonca vyhrážala, že si vezme lieky na spanie a nechce sa viac zobudiť. Jej nehybné telo našli v jej byte 7. januára.

Nezabudnuteľný. Tak budeme spomínať na významnú osobnosť, nitrianskeho herca Jozefa Dóczyho. V Nitre prežil celý svoj život a na divadelných doskách ľudí tešil viac než 50 rokov. Za ten čas vytvoril vyše 170 postáv. Zomrel v noci  21. januára vo veku 83 rokov.

Druhý májový deň zažila herecká obec šok. Správa o smrti herca, režiséra a hudobníka Petra Mankoveckého jeho kolegami otriasla. 45-ročný umelec spáchal samovraždu. Po tom, čo sa tri dni neozýval ho bez známok života naši obeseného v jeho byte.

12.mája vo veku 72 rokov naposledy vydýchol známy kostýmový výtvarník, scénograf  a manžel Emílie Vášaryovej, Milan Čorba. Vytvoril stovky divadelných a filmových kostýmových návrhov V roku 2010 sa stal držiteľom Krištáľového krídla za celoživotné dielo. Milan Čorba podľahol zákernej chorobe.

Jozef Adamovič, herec a bývalý manžel Božidary Turzonovovej  bol silný človek. Vyliečil sa z rakoviny hrubého čreva, prekonal porážku a pozviechal sa aj po ťažkej autohavárii. 2. augusta ho však zradilo srdce. Jozef Adamovič naposledy vydýchol vo veku 74 rokov.

Keď 22. augusta odišiel do neba Béďo, smútilo celé Slovensko. Režisér Jozef Bednárik mal zdravotné problémy, no pomoc lekárov odmietal. Aj krátko pred smrťou ho do nemocnice priviezli na poslednú chvíľu a v bezvedomí. Režisér zomrel po niekoľkých dňoch v nemocnici na vážne metabolické a kardiálne zlyhanie vo veku 65 rokov.

Mnohokrát nad zdravotnými problémami vyhral, ale koncom novembra svoj ťažký boj s chorobou Pavel Bobek prehral. Populárny spevák zomrel vo veku 76 rokov.  Podľa medializovaných informácií mal dlhšiu dobu problémy so srdcom a kvôli vredom nemohol dobre chodiť.  Pavel Bobek patril medzi najznámejších spevákov českej country hudby.

TopStar Magazín v televízii JOJ. Každý pracovný deň o 16:30!

Zdroj: topstar.sk/ SITA

Zdielať na

Najčítanejšie