Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zomrel zakladateľ The Doors Ray Manzarek (†74)
Zdielať na
Hudba

Zomrel zakladateľ The Doors Ray Manzarek (†74)

V pondelok vo veku 74 rokov zomrel klávesák a zakladajúci člen kultovej hudobnej skupiny The Doors Ray Manzarek. Prehral boj s rakovinou.

O Manzarekovej smrti verejnosť informoval manažér Tom Vitorino. Manzarek podľa neho zomrel na klinike v nemeckom Rosenheime. Trpel rakovinou žlčovodu.

The Doors vznikli v roku 1965 v Los Angeles, keď Manzarek stretol básnika Jima Morrisona. Skupina sa okamžite stala symbolom revolty druhej polovice 60. rokov.

Vedľa Manzareka a frontmana Morrisona ju tvorili ešte gytarista Robby Krieger a bubeník John Densmore.K ich najznámejším hitom patrili skladby "Break on Through to the Other Side" alebo "Light My Fire".

Morrison sa vďaka skupine stal jednou z najsledovanejších hudobných ikon histórie. Zomrel v roku 1971 v Paríži, kde ho našli mŕtveho vo vani jeho priateľky. Oficiálnou príčinou smrti bol infarkt. Po Morrisonovej smrti trojica s bubeníkom Johnom Densmorom koncertovala ešte dva roky, potom sa rozpadla.

Manzarek a Krieger začali znova spoločne vystupovať v roku 2002. V júni 2011 koncertovali aj v Prahe pod hlavičkou trutnovského hudobného festivalu.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdroj: ČTK

Zdielať na

Najčítanejšie