Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Expert na povodne? Len v Najlepšom počasí!
Zdielať na

Expert na povodne? Len v Najlepšom počasí!

Miriam Jarošová a Peter Jurčovič. Dvaja odborníci, ktorý pracujú na jojkárskych predpovediach počasia. Od piatka k nim pribudne Michal Hazlinger. Najlepšie počasie, najsledovanejšiu a najpresnejšiu reláciu svojho druhu u nás, tak bude robiť už aj odborník na povodne...

Michal je zamestnancom Slovenského hydrometeorologického ústavu. Pracuje tam ako hydrológ. "Úplne zjednodušene - spracúvame celkový varovný systém obyvateľstva napríklad pred hrozbou povodní," hovorí o svojej práci. Televízne predpovede sú pre neho akýmsi spestrením dňa. Z ústavu to do štúdia nebude mať ďaleko. Sú totiž na bratislavskej Kolibe.

Skôr, ako padne prvá ostrá, bolo treba veľa skúšať takzvane "do steny." Ako to Michalovi išlo? Pozrite si video.

"Musím presne vedieť, čo sa bude kde a ako správať," hovorí Michal Hazlinger. Vysvetľuje tak skutočnosť, že ako hydrológ sám robí aj meteorologické výpočty.

Najlepšie počasie ako jediné využíva na predpovede reálnych odborníkov a nie moderátoriek - rosničiek, ktoré len čítajú pripravený text.  Pri príprave relácie sa využíva unikátny meteorologický modul.

Vďaka tomuto systému vychádza úspešnosť predpovede na nasledujúcich 24 hodín na viac než 95 percent! Na tri dni dopredu je predpoveď presná viac ako 84 percent. Nielen tým sa Najlepšie počasie odlišuje od podobných programov v iných televíziach.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie