Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Mušketier zo Srdca pomáha iným. Zasmečuj zdravie deťom!
Zdielať na

Mušketier zo Srdca pomáha iným. Zasmečuj zdravie deťom!

Šport a dobročinná činnosť neodmysliteľne patria k sebe. Toho sa drží aj Matej Tóth, ktorého môžete poznať z príbehu Traja Muškatieri, ktorý sme odvysielali v projekte 2011 - Srdce pre deti. Matej sa rozhodol zorganizovať volejbalový turnaj s názvom "Zasmečuj pre deti".

Hlavným cieľom turnaja je vyzbierať čo najviac financií pre neziskovú organizáciu Svetielko nádeje, ktorá pomáha deťom a ich rodičom na detskej onkológii a hematológii v Banskej Bystrici. Minulý rok sa na nultom ročníku zúčastnilo dvanásť tímov.

Turnaj v Kremnici

Prvý ročník turnaja sa uskutoční 31.8. - 1.9. v Kremnici na ľahkoatletickom ihrisku. A program nielen pre hráčov bude naozaj pestrý. Samotný volejbalový turnaj začne v piatok o 12:00 a pokračuje aj v sobotu.

Ľudí má prilákať aj zaujímavý hudobný program. Na tejto charitatívnej akcii zahrajú Peter Cmorík, Bsytrík, Adam Ďurica a Juraj Zaujec, moderovať ju bude JOJkárka Dana Struclová. V piatok večer prítomných roztancuje Dance Exxtravaganza Európy2 v kine Akropola. 

Príbeh Troch muškatierov

Soňa, Matej a Ivan sú traja mladí ľudia, ktorí len nedávno klopali na nebeskú bránu. Svätý Peter ich našťastie nepustil dnu. Do cesty im prišlo zákerné ochorenie rakovina. Soni ju diagnostikovali v dvanástich, Ivanovi v pätnástich a Matejovi v osemnástich rokoch.

Za to, že sú medzi živými zaplatili vysokú cenu. Ani jeden z nich to neprizná, no choroba ich pripravila o tie najcennejšie chvíle života - dospievanie. "Som nemohla s kamoškami chodiť von, keď som mala slabú imunitu," spomína Soňa. Všetci traja sa zhodnú na tom, že je to všetko o psychike. Onkologický pacient má veriť, že všetko dobre dopadne. Ivana rakovina pripravila o nohu. Matejov príbeh je celkom iný. 

V nemocnici skončil po tom, čo odpadol na internáte. To, že to bude niečo vážne pochopil, keď ho hospitalizovali na detskej onkológii. Nikto mu nič nevravel, až mu to nakoniec povedala sestra a spolu sa rozplakali. "To bolo asi prvý aj posledný krát v nemocnici," spomína Matej. Potom plakať prestali a dali sa do boja. Nasledoval kolotoč - nemocnica, lôžko, liečba, depresie.

Všetci traja svorne tvrdia, že úsmev a optimizmus sú jedinou cestou z pekla von. Ak sa nechcete vyliečiť vy, nepomôže vám ani armáda študovaných lekárov. "Musí si sám prosto povedať, že musím sa liečiť a chcem sa liečiť," hovorí Ivan. Pozrite si príbeh Ivana, Soni a Mateja...

Stránka fanúšikov Zasmečuj deťom na zdravie na facebook-u TU.

FCB Zasmečuj deťom zdravie

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie