Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
2011 - Srdce pre deti zabodovalo nielen v srdciach, ale aj na OTO-vi
Zdielať na

2011 - Srdce pre deti zabodovalo nielen v srdciach, ale aj na OTO-vi

Bolo to neuveriteľné, ale za to úžasne ľudské, keď sa mnohí z Vás rozhodli finančne prispieť a tým pomôcť trpiacim deťom. Presne toto bolo cítiť počas galavečera charitatívneho programu 2011 Srdce pre deti. Suma, ktorá sa vyzbierala, prekvapila aj samotných autorov projektu, ktorý bol naozaj náročný a určite si zaslúžil ocenenie OTO. No túto sošku ste dostali i Vy milí diváci, ktorí ste dali kúsok svojho srdca pre deti.

Mesiace tvrdej práce, príprav, hľadania, cestovania, rozhovorov. Týždne smutných úvah o živote a o všetkom, čo nám osud prináša do cesty. Dni, keď sa reportérom i strihačom kotúľali po lícach slzy. Toto všetko vyvrcholilo v jeden jediný večer, keď ste Vy, televízni diváci neváhali a na konto Srdca pre deti poslali rekordných 760 645 eur.

Záujem pomôcť prekvapil

"Tak pre mňa to bol samozrejme obrovský šok, ja som to vôbec nečakal. Otcom a hlavou toho projektu bol Roland Kubina, ktorý proste robil nielen psychologickú, ale aj obsahovú prípravu so mnou," povedal režisér programu Tomáš Eibner. "Ostali sme zaskočení v samotný večer, keď sme zistili, že na Slovensku, napriek ťažkej životnej situácii, existuje strašne veľa ľudí, ktorí sú ochotní pomáhať iným," skonštatovala šéfredaktorka Nového času Júlia Kováčová.

Príbehy napísal život

Štvrtého decembra 2011 sme vám ukázali 17 príbehov. Príbehov deti, s ktorými sa život nehral. Deti, ktoré trpia a spolu s nimi aj ich najbližší. Prišli do programu Srdce pre deti, aby nám všetkým ukázali, že treba bojovať. Nevzdávať sa.

"Tí ľudia to naozaj nemali ľahké, po tom všetkom, prísť, postaviť sa do svetla reflektorov a prezentovať ten príbeh, ten neľahký osud, tak to naozaj, ja im skladám hold, klobúk dole a neviem či by som to sám dokázal urobiť," povedal Eibner.

Ani jedno oko neostalo suché

Plakali všetci. Účinkujúci, moderátori, štáb v zákulisí, diváci v hľadisku i doma pri obrazovkách. Plakali sme všetci. Za tými, ktorým už nemôžeme pomôcť, pre tých, ktorí stále bojujú. Podať pomocnú ruku neodmietli ani tváre našich seriálov či relácií. "Ja som sa ešte nikdy v živote nestretol, že by niekto bez váhania povedal, že jasné, ideme," doplnil Eibner.

A tak mohol okrem iného vzniknúť aj klip v znakovej reči s tvárami našej televízie. To bolo asi jediné nakrúcanie, pri ktorom sa štáb smial, nie plakal. Nech už je človek akokoľvek obrnený proti smútku, hádam nikto sa neubráni slzám pri pohľade na trpiace dieťa. 2011 Srdce pre deti bolo plné takýchto záberov. Ten smútok bol priam hmatateľný.

Srdce pre deti programom roka

"Mnohí hovoria, že to bolo také citové vydieranie. No hold, život píše aj takýto scenár. A myslím si, že to nebolo povrchné, čo sme ukazovali, že sme išli do hĺbky a toto sa deje každodenne okolo nás," poukázal Eibner.

Pochopili ste. Precítili ste. Pomohli ste. A napokon ste svojimi hlasmi rozhodli o tom, že 2011 Srdce pre deti sa stalo programom roka. Táto cena patrí aj Vám. Hlavne Vám!

"Toto ocenenie v prvom rade patrí najmä tým približne 10 rodinám, ktoré v tomto evente účinkovali," myslí si Kováčová. "Naozaj, keď som videl tých ľudí, s akou pokorou pozerajú na ten náš svet, vtedy som si uvedomil, že my máme všetko, absolútne máme všetko a tým pádom môžeme byť šťastní, že takto žijeme a samozrejme že týmto ľuďom, ktorí prišli patrí tá najväčšia vďaka," uzavrel Eibner.

TV JOJ

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie