Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Jojka a Blava. Život mladých šeliem
Zdielať na

Jojka a Blava. Život mladých šeliem

Chceli ste ako dieťa vystupovať v cirkuse? Je to vraj drina. Neustále tréningy a cvičenia dajú zabrať. Svoje o tom vedia aj principál Jaromír Joo so svojimi vnukmi a ženou. Boli totiž našimi hosťami.

"Joo je moje pravé meno," začína svoju debatu principál Jaromír Joo. V cirkuse je hlavou on, no krkom hýbe jeho žena Marcela. 

Neskrotil iba ženu

A teraz k našim hviezdam - zvieratkám. Je to veľká radosť. " Ja sa veľmi teším, že v cirkuse sa za posledné 2 roky narodilo 18 sibírskych tigrov," povedal principál. Všetkých vycvičil, no ako sám tvrdí, ťažšie je trénovať chlapcov. Všetky zvieratá v cirkuse sú také poslušné, že vystúpenia predvádzajú len na vôcke.

Jediné zviera, ktoré sa Jaromírovi nepodarilo skrotiť je jeho manželka. " Ja už som na takéto vyjadrenia zvyknutá, sme spolu 25 rokov," povedala Marcela.

Ako malé deti...

O malých tigrov sa najviac stará práve ona. "Musím im masírovať brušká, kŕmiť ich každé 2 hodiny, to znamená prebdené noci a samozrejme vyvárať fľašky. Úplne ako malé deti. Dokonca u nás spia v posteli," priznala pani riaditeľová. 

Ak nie je zviera stresované, majiteľov nemá prečo zraniť. "Ak niekomu v živote verím, tak sú to dospelí sibírski tigri. Náš najväčší tiger má 330 kíl a ja s ním dvakrát do týždňa spávam," hovorí principál. Avšak vo veku Jojky a Blavy riaditeľovi veľmi pomáha žena. Výcvik malých šeliem začína už v týchto momentoch. Zvykajú si a musia začať dôverovať ľuďom.

Niekedy sa učia sami

"Všetky naše zvery vychovávam tzv. na telo, čiže bez bičov, ide o súžitie človeka a zvieraťa," povedal pán Joo. Šeliem sa vôbec nebojí, oblížu mu tvár, hrá sa s nimi a aj spí.

Cirkusový život sa páči najmä deťom, a to strýko a synovec určite sú. Chodia oni vôbec do školy? "Áno, ale keď sme na cestách, učíme sa sami," povedal Ba. Keď je čas vysvedčenia bežia ho ukázať rodičom, a potom dedovi. Nemajú to ďaleko, všetci rodinní príslušníci totiž vystupujú v cirkuse, okrem robotníkov.

Z podpisovania ich bolia ruky

Keď sme načrtli tému frajeriek, chlapci sa usmiali. "Stoja na nás rady, ale len na podpis, a potom nás bolia ruky," priznal sa strýko. Aby ich tie ruky toľko neboleli, priznali sa, že si s niektorými fanynkami píšu emaily.

Blíži sa čas konca školského roka, a tak sme zisťovali, čo by si priali. "Nič, my máme všetko," hovoria mladí artisti.

Všetci ich poznáme ako pirátov. Toto číslo totiž ukázali v originálnej šou Česko Slovensko má Talent. Do ich predstavenia však pribudlo ďalšie číslo. "Sme prezlečení za skupinu Kiss," opísal bratranec.

Najbližšie vystúpenia cirkusu Jo-Joo

Od 6. júna 2012 do 1. júla 2012 bude cirkus vystupovať pri ružinovskej Poliklinike v Bratislave. Vo všedné dni o 17:30, v sobotu o 14:00 a o 18:00 hodine. A v nedeľu o 10:00 a 14:00 hodine.

Informácie o českom cirkuse Jo-Joo NÁJDETE TU.

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie