Zatiahnuté
14°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Nad Vondráčkovej otcom sa zatiahlo! Na súde ho podrazil kamarát, následky môžu byť trpké!
Zdielať na

Nad Vondráčkovej otcom sa zatiahlo! Na súde ho podrazil kamarát, následky môžu byť trpké!

Archívna reportáž

Medzi známymi súrodencami, českou speváčkou Helenou Vondráčkovou (77) a jej bratom Jiřím Vondráčkom (73) už roky panujú nezhody. Jiří mal vážne výhrady voči jej manželovi Martinovi Michalovi (65), preto ani neprišiel na ich svadbu. Ako sa ukazuje, dokonca mal donášať na sestru rôzne informácie pre jeho kamaráta, kontroverzného publicistu a aktivistu Jana Šinágla. Ten to potvrdil nedávno pred súdom.

​Pred vyše piatimi rokmi rozhodol súd, že publicista Jan Šinágl musí zaplatiť vyše milión českých korún odškodného za dlhodobé ohováranie speváčky Heleny Vondráčkovej a jej tímu, vrátane manžela Martina Michala. Ten, aby sa vyhol plateniu, začal špekulovať a údajne na radu Vondráčkovej brata Jiřího Vondráčka, vydražil svoj dom, aby sa zbavil majetku, čo však nebolo v súlade so zákonom. Keď to zistil Martin Michal, podal v novembri 2022 na Vondráčka trestné oznámenie a polícia ho začala trestne stíhať. V apríli tohto roku však súd v Kolíne uznal jeho nevinu, píše Blesk.cz.

Jan Šinágl, ako aj ďalší zainteresovaní Leoš Král a Miloš Hora dostali podmienky za marenie úradného rozhodnutia. Verdikt ale nenadobudol právoplatnosť, lebo Leoš Král sa odvolal. Podľa Blesku teraz na súde v Beroune Jan Šinágl v súvislosti s jeho článkami o Vondráčkovej na svoju obhajobu uviedol: "Áno, som pod týmito článkami podpísaný, ale z deväťdesiatich percent sa jedná o informácie od Jiřího Vondráčka, brata Heleny Vondráčkovej, pričom som jediný novinár, ktorý bol ochotný o tom písať." Tým však nabúral tvrdenie Jiřího Vondráčka na súde v apríli, že "nikdy nebolo mojím záujmom poškodzovať sestru, ktorú si vážim" a poriadne ho potopil.

​Šinágl potom poukázal na rozhodnutie súdu z apríla, ktorý Vondráčka oslobodil. "Ja aj pán Jiří Vondráček sme takto robili v dobrej viere, aby sme pomohli sestre pána Jiřího Vondráčka. Pán Jiří Vondráček bol v konaní vedenom v Okresnom súde v Kolíne oslobodený, ja som dostal jeden rok s odkladom na dva roky, pretože som sa snažil zachrániť svoj rodný dom v dobrovoľnej dražbe, o tejto veci potom bude jednať odvolací súd," namietal Šinágl, pričom by mu malo byť jasné, že tým zrádza kamaráta. Zrejme sa cíti ukrivdený, že Jiří Vondráček z kauzy vyviazol bez úhony, isté je, že zrejme už dobrými kamarátmi nebudú. Otázne je, čo z toho pre Vondráčka vyplnie, ak ďalší súd, verdikt môže byť s týmto svedectvom aj poriadne nepríjemný.

Najčítanejšie