Zatiahnuté
16°
Bratislava
Stela
3.10.2024
To snáď nie! Šokovaní ľudia pri hrobe Karla Gotta netaja obrovský hnev!
Zdielať na

To snáď nie! Šokovaní ľudia pri hrobe Karla Gotta netaja obrovský hnev!

Archívna reportáž

Ako sa dalo čakať, piate výročie skonu legendárneho speváka Karla Gotta (†80) si ho jeho priaznivci pripomenuli rôznymi spôsobmi. Mnohí z nich navštívili 1. októbra miesto jeho posledného odpočinku na pražských Malvazinkách. Na jeho pomníku už od rána pribúdalo množstvo kytíc, vencov, sviečok a rôznych predmetov, ktorými chceli ľudia vyjadriť svoju lásku a obdiv k majstrovi. Žiaľ, nie každý prichádza k hrobu s úmyslom uctiť si legendu.

​Meno Karla Gotta sa viaže aj s ocenením v ankete Zlatý slávik, keď získal až 42 slávikov. Nečudo, že ho tak aj prezývali. Na jeho pomníku preto nechýbajú sošky tohto vtáčika, symbolu krásneho spevu. Žiaľ, stali sa už neraz obeťou zlodejov. Už pred tromi rokmi musela polícia riešiť na požiadanie správy cintorína krádež pozlátenej keramickej sošky slávika, ktorý mal symbolicky chrániť majstrov hrob, ale aj ďalších predmetov. Vtedajšia hovorkyňa vdovy Ivany Gottovej v jej mene vyhlásila, že "stále verí v ľudskú slušnosť a úctu k zosnulým" a neplánuje tieto drobné krádeže riešiť s políciou.

Krádeže však pokračujú naďalej. Niektorých fanúšikov Karla Gotta aj tento rok rozhorčilo, že práve teraz, v čase smutného výročia, opäť zmizli z hrobu sošky vtáčikov. Na náhrobnej doske zostal už len jeden. Ako uviedli v eXtra.cz, ľudia netaja svoj hnev, aj priamo na cintoríne sa skupinka fanúšikov majstra poriadne rozhorčila. Možno by pomohol kamerový systém, či zvýšenie hliadkovej činnosti polície, ktorej sa správa cintorínu dožaduje už dávnejšie. Počet krádeží sa ale za posledné roky rozmáha nielen pri náhrobku Karla Gotta.

​Odhliadnuc od týchto nedôstojných skutkov zlodejov bol pohľad na majstrov hrob  v obložení kvetov a vencov úchvatný. Od skorého rána prichádzali obdivovatelia "Zlatého hlasu z Prahy", aby mu vyjadrili úctu. Prinášali kvety a iné predmety, zapaľovali sviečky a spomínali na legendu. K jedinému slávikovi, ktorý tam zostal, pribudli ďalšie. Okrem nich hrob skrášľuje aj veľa sošiek anjelov a srdiečka s odkazmi do neba. Fanúšikovia nezabúdajú, zlodeji by ale mohli...

Najčítanejšie