Zatiahnuté, dážď
13°
Bratislava
Ľudomil
14.9.2024
Zvláštne manévre s majetkom pár dní pred smrťou! Pomery v rodine Heřmánka sa zmenili!
Zdielať na

Zvláštne manévre s majetkom pár dní pred smrťou! Pomery v rodine Heřmánka sa zmenili!

Archívna reportáž

Tragický koniec života herca Karla Heřmánka (†76), ktorý sa zastrelil na strelnici, je opradený mnohými nejasnosťami. V šoku zostali aj jeho blízki a známi. Sotva mohol byť dôvodom na skoncovanie so životm zápal trojklanného nervu, aj keď bol iste bolestivý. Veď len pred pár týždňami si spoločne s manželkou veľmi užívali spoločné chvíle na filmovom festivale v Karlových Varoch. Ani kríza vo vzťahu teda nemohla byť príčinou smutného rozhodutia. Pozornosť teraz ale vyvolali transakcie majetku len päť dní pred Heřmánkovou samovraždou.

​Ako najnovšie tvrdí jeden zo svedkov samovraždy Karla Heřmánka na strelnici na Příbramsku, ktorá je neďaleko hercovej chalupy, pred svojím činom vystrelil tri rany na terč. Potom údajne písal dlhú sms správu manželke Hanke, ktorú ale neodoslal, pričom sa usmieval, a potom proti sebe obrátil zbraň. Okrem neho tam boli ešte dvaja hostia so sprievodom, ktorí si zakúpili zážitkovú streľbu. Všetkým zabavili mobily, kde by mohli byť videá a fotky. Špekuluje sa, že mal Heřmánek svoj čin vopred premyslený, mrazivo pritom vyznievajú jeho slová spred rokov: "Som pacifista, nemám rád strelné zbrane. Pištoľ jedine na samovraždu." Vtedy sa pritom zabával a dodal, že to iste nemá v úmysle a niet pochýb, že to skutočne neplánoval.

Portál eXtra.cz zverejnil zaujímavé skutočnosti z českého obchodného registra. Jeho syn Josef sa podľa údajov na Justice.cz päť dní pred otcovou samovraždou, 19. augusta, vzdal svojho 40-percentného podielu v ich rodinnom Divadle Bez zábradlí. Rovnaké percentá pritom vlastnil aj jeho brat Karel. Ich rodičia si ponechali každý zvlášť iba po desať percent. Z Josefovho podielu si ale po novom pridal každý dvadsať percent, teda spolu mal každý z manželov Heřmánkovcov tridsať percent. Po manželovom skone pribudne Hane Heřmánkovej jeho pätnásť percent a pätnásť sa rozdelí medzi jeho päť detí. Najväčší podiel bude mať tým pádom vdova po hercovi.

​Nakoľko to bude pre ňu prínosné, je ale otázne. Divadlo má byť dlhodobo v strate vo výške zhruba 8 miliónov korún, teda vyše tristo tisíc eur a strata sa postupne zvyšuje. Účtovná uzávierka za minulý rok ale zatiaľ chýba. Karel Heřmánek starší sa mal už roky sťažovať na nízke štátne dotácie, najmä počas covidu, keď museli byť divadlá pre verejnosť zavreté. Tvrdil, že je to pre ich divadlo likvidačné. Príspevky od štátu nepokryli ani prevádzkové náklady divadla. Heřmánkovci to ale nechceli vzdať a hľadali pre divadlo nové možnosti rozvoja. Azda ani tieto problémy neboli príčinou hercovej samovraždy. Jej dôvod ostáva nateraz stále nejasný.

Najčítanejšie